1. Когато сте ги карали да се чувстват сигурни (или обратното)

Сърцето на всяко дете е ранимо и има нужда от закрила. Децата ви ще си спомнят онези моменти, когато сте гонили чудовищата под леглото им или сте ги гушкали след кошмар, но ще запомнят и миговете, когато вашият характер е бил чудовището, от което се страхуват. Вероятно децата ни ще ни виждат ядосани понякога, защото това е част от живота, но направете така, че да се чувстват сигурни и в безопасност всеки път, когато сте с тях.

2. Когато сте им отдавали цялото си внимание

Децата мерят любовта основно с вниманието към тях. Моментите, в които спирате да правите каквото правите, за да присъствате на чаено парти или за да излезете навън да хвърляте топка, или да скачате на трамплина, ще са спомени, гравирани в умовете и сърцата им завинаги. Отделете си време, за да правите дреболии с хлапетата, защото в крайна сметка това ще са моментите, които имат най-голямо значение. 

3. Начинът, по който общувате с партньора си

Децата ни формират разбиранията си за любов най-вече като гледат как се отнасяме със съпруга или съпругата си. Опитайте се да имате такава връзка, която да ги накара някой ден и те да искат подобна. Дайте им сигурността, която идва от това мама и татко да имат отношения, изпълнени с любов.

4. Думите ви за одобрение и критика

Сърцето на едно дете е като незасъхнал цимент, в който впечатленията, създадени в ранното му детство, ще се втвърдят с времето. В тези първи години те ще формират чувството си за индентичност, способностите си и дори самооценката на базата на думите, които им казвате. Част от работата ни като родители е да коригираме и дисциплинираме, но дори в поправянето нека думите да са пълни с любов, окуражаване и положително подсилване на характера.

5. Семейните ви традиции

Децата обичат спонтанността, но имат нужда и от предсказуемост. Ще си спомнят с голяма любов „традициите”, които сте установили, без значение дали е седмичният семеен филм (или игра), място, на което почивате заедно, начина, по който отбелязвате рождени дни или специални събития. Създайте традиции, които те да предадат на своите деца някой ден.

Дейв Уилис

Публикувано от Новите родители. Още за радостите, тревогите и подвизите на родителството четете ТУК.