Да поставяте себе си и своите нужди на първо място, не е равнозначно на егоизъм. Вслушвайте се в сигналите, които изпраща тялото ви, и се погрижете за себе си. 

1. Търсете помощ.

Ако се борите с някакъв проблем, това не означава, че трябва да го правите сами. Доверете се на метода, който д-р Бернщайн нарича „да намериш духовна половинка”, която да ти дава кураж, докато търпиш загуби и разочарования, но и да се радва с теб, когато празнуваш успеха си.  

2. Измислете си простичка мантра.

Д-р Бернщайн препоръчва фразата „sat nam, която означава „Истината е моето име”. Повтаряйте си я и опитайте да медитирате. Първите няколко пъти няма да се получи – нито ще се съсредоточите достатъчно, нито ще повярвате достатъчно. Нека това обаче не ви отказва. С практиката ще постигате все по-добри резултати. Просто не спирайте да си повтаряте мантрата и се фокусирайте върху дишането си – бавно и дълбоко. ”

3. Отделяйте време за себе си.

Дали ще си подарите 15 минути в успокояваща вана преди лягане, или ще почетете хубава книга сутрин, важното е да бъде нещо само за вас. Как ще обичате другите, ако първо не обичате себе си!

4. Разтворете сърцето си.

Да разтворите сърцето си за любов или приятелство, не е лесна работа. Хората прекарват месеци и дори години в усилия да издигнат бетонни стени срещу страха си да не бъдат наранени, излъгани, изоставени. Отделяйте време, за да заздравите връзките си с хората, особено с партньора си.

5. Примирете се, че нямате контрол над някои неща.

Болезнената амбиция да контролираме живота си е не само неефективна, но и вредна за вас самите. Просто приемете, че съществуват събития, над които нямате власт. Фокусирайте се върху онова, което можете да промените, забравете това, което не можете. Следващия път, когато закъснявате за важна среща например и целият ден върви с главата надолу, спрете за момент, поемете дълбоко въздух и си кажете: „Каквото можах, направих, да става каквото ще!”. Ще се изненадате какъв товар ще снемете от плещите си.

Обичайте себе си повече!

Цветелина Велчева по материали от success.com