Борбата с нежеланите косми по тялото е дълга. Те никнат на най-неподходящи места - по крака, ръце, лице, мишници, зона на бикините, гърди, гръб, врат...
Не само избуяват, но понякога се обръщат и растат навътре под кожата и се възпаляват. Жени и мъже искат да се разделят с тази растителност завинаги.

Колко ще продължи битката, зависи от методите, с които се опитваме да ги махнем, от качеството на апаратурата и, естествено, от уменията на лекаря, който работи с лазера.
Чуват се какви ли не истории за упоритостта на космите и, че няма лазер, който да се справи с тях завинаги. Защото били тънки, дебели, руси или пък, защото растат на лицето.
„ Махах си космите няколко пъти. Правих 3 процедури тази година, никакъв сериозен ефект. След процедурата падат, а след време пак растат“, разказват потърпевши.

„Много от апаратите, с които се работи, просто не са лазери. Затова човек вижда, че при процедурата нещо святка и щрака, но реално ефект няма. След време космите изникват отново. Много са митовете свързани с лазерната епилация, но преди човек да я направи, трябва да е наясно какво да очаква и за какво си дава парите“, обяснява д-р Сияна Живкова, дерматолог от Derma Clinic South Park и дава своите аргументи срещу най-популярните митове свързани с лазерната епилация.

Мит 1. Възрастта няма значение

Има. Премахването на окосмяването не може да се направи в твърде ранна възраст, каквото е желанието на някои суетни момичета.
Трайна епилация може да се направи едва тогава, когото косменият фоликул е завършил развитието си. С други думи при момичета след 18 години, а след 21 при момчетата.

А, в климактериума, когато жената вече няма цикъл, трайна епилация се постига по-трудно. Защото дълбочината и структурата на корена на космите е променена и методите за обезкосмяване не са така ефективни.
А след тази възраст резултат от епилацията се постига още по-сложно.

Мит 2. От значение е цветът и дебелината на косъма

Това е един от най-популярните митове. Ако лазерна епилация се прави от лекар и с добра апаратура, няма значение дали космите са бели, руси, кафяви, черни, дали са тънки и слаби или дебели. Всички косми могат трайно да се премахнат.

Мит е, че черните косми се премахват по-лесно от белите. Защото трайната епилация зависи от настройките на апаратурата и от умението на лекаря да работи с тази техника. 
Затова в Англия, например, задължително първо се прави пробен тест върху малка зона - сантиметър на сантиметър, за да се види дали това е енергията, с която трябва да се работи и едва тогава се пристъпва към процедура.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители.