Не се знае как се е зародил митът, че космите стават по-дебели и твърди след бръснене, но майките доста често използват този аргумент, за да разубедят своите дъщеря от тази практика.

Всеки път, когато учените поставят тази теория на изпитание, смятат, че растежът на космите по никакъв начин не се влияе от бръсненето или друг вид епилация.

Тогава защо продължава да битува този мит? Отговорът се крие във формата на космите ни - тези кератинови протеинни нишки по цялото тяло са със заострени краища. От бръсненето тези тъпи краища се усещат по-груби на пипане, но когато косъмът порасне, неговият край отново изтънява.

Ето защо два дни след бръснене космите изглеждат по-груби, отколкото две седмици след това.

"Жените бръснат краката си през цялото време. Щяха да се превърнат в горили, ако космите ставаха по-дебели или по-тъмни - казва дерматолога Ейми МакМайкъл. - Освен това нямаше да мислим за косопад, ако рязането на косъма би го направило по-дебел".

Още през 1928 г. клинично проучване показа, че бръсненето не оказва влияние върху растежа на косата. По-нови проучвания потвърждават, че то не се отразява на дебелината или скоростта на растежа на новите косми. Освен това бръсненето премахва мъртвата част на косъма, така че е малко вероятно да окаже каквото и да е влияние.