Не се знае как се е зародил митът, че космите стават по-дебели и твърди след бръснене, но майките доста често използват този аргумент, за да разубедят своите дъщеря от тази практика.

Всеки път, когато учените поставят тази теория на изпитание, смятат, че растежът на космите по никакъв начин не се влияе от бръсненето или друг вид епилация.

Тогава защо продължава да битува този мит? Отговорът се крие във формата на космите ни - тези кератинови протеинни нишки по цялото тяло са със заострени краища. От бръсненето тези тъпи краища се усещат по-груби на пипане, но когато косъмът порасне, неговият край отново изтънява.

Ето защо два дни след бръснене космите изглеждат по-груби, отколкото две седмици след това.

"Жените бръснат краката си през цялото време. Щяха да се превърнат в горили, ако космите ставаха по-дебели или по-тъмни - казва дерматолога Ейми МакМайкъл. - Освен това нямаше да мислим за косопад, ако рязането на косъма би го направило по-дебел".

Още през 1928 г. клинично проучване показа, че бръсненето не оказва влияние върху растежа на косата. По-нови проучвания потвърждават, че то не се отразява на дебелината или скоростта на растежа на новите косми. Освен това бръсненето премахва мъртвата част на косъма, така че е малко вероятно да окаже каквото и да е влияние.

Има само едно изключение от това правило - пубертетът. Когато момчетата започнат да се бръснат за пръв път, космите могат постепенно да станат по-дебели. Това обаче няма нищо общо със самото бръснене. Причината се крие в хормоналните колебания, които влияят върху дебелината на косъма.

Може би сте чули изказвания в подкрепа на противоположната теза. Хората, които си правят болезнена топла или студена кола маска в името на модата често твърдят, че космите стават по-тънки и израстват по-бавно. Но това също е трик на съзнанието ни.

"Скубането и кола маската премахват космите от основата на фоликула, което означава, че ще отнеме малко повече време преди да пораснат - казва научния изследовател Пол Уилис. - Има доказателства, че редовната епилация с кола маска може да увреди фоликулите в такава степен, че да предотврати появата на косми, но това ще отнеме години".

"Подобно на много телесни функции, състоянието на космите ви ще се отрази на цялостното ви здраве и генетично наследство", пише Майкъл Ваг. "Освен ако имате заболяване, засягащо кожата или регулирането на цикъла на космите, не можете да ги накарате да растат по-бързо”.