Пролетно почистване. Ако се хващате за главата при мисълта за това мащабно начинание, просто запомнете тези пет лесни стъпки и ги прилагайте - стая по стая, рафт по рафт. Практикувайте този метод, докато се превърне във втора природа и вече нямате излишни неща в дома си.

1. Започнете с една стая, въоръжени с торба за боклук, кутия за подаряване/продаване и кутия за неща, на които мястото им е в друга стая. Минете навсякъде, събирайки нещата в кутиите. Дръжте емоциите настрана - ако е счупено или излишно, махнете го.

2. Сортирайте нещата, които ще останат в стаята, като събирате подобно с подобно. Книгите при другите книги, дисковете - при другите дискове, връхните дрехи при другите връхни дрехи. Не събирайте заедно различни неща - това ги прави трудни за откриване и създава визуален хаос.

3. Направете списък на нещата, които искате да запазите и помислете как ще ви е най-удобно да бъдат подредени. Направете съответните пренареждания, планирайте какво ви трябва. Например: За да държа отделно пуловерите от тениските, ми трябват разделители за рафтовете.

4. Открийте решенията, които работят за вас, като имате предвид вашите навици. Например, ако не обичате да се суетите, ще е достатъчно просто да групирате нещата - съберете снимките в кутии, отбелязани по години. Ако сте по-ориентирани към детайла - използвайте фото албуми.

5. Не спирайте, докато всеки един предмет или тип предмети не си намери собствено място, където да стои през цялото време. Например поставка на бюрото за мобилния ви телефон или закачалка за ключовете. След което се ангажирайте да връщате всяко нещо на мястото му, след като го използвате. Скоро ще придобиете навик да прибирате всичко - и край на хаоса. Завинаги.