5 факта, с които да са наясно бъдещите татковци

03 февруари 2018 г., 23:00
1953

Снимка: Guliver / iStock

Нервна, супернервна и непредвидима става почти всяка бъдеща майка някъде към 15-ата седмица от бременността. То да беше само раздразнителността…

Дори бременността да е дългоочаквана, обмислена и планирана, след първоначалната изненада и радост двойката започва да изпитва сериозен стрес покрай многобройните въпроси и задачи, които има да се разрешават до появата на бебето.

А в това време много мъже изпадат в шок и, да си кажем честно, не се държат особено адекватно точно, когато от тях се очаква опора, грижовност, прегръдки и любов.

За да се избегнат ситуации, в които бъдещите татковци кършат ръце безпомощни, е хубаво да бъдат наясно с няколко факта още от самото начало на дългия път, който предстои. И тъй, примирете се - бъдещите майки са:

Нервни и раздразнителни

Мили татковци, приемете, че вашата половинка е друг, много по-напрегнат и лесно раним човек, приемете го присърце и не си и помисляйте да обиждате и да се карате.

Не трябва и да критикувате много много. Съчувствайте ѝ и не я дразнете, не спорете за глупости, покажете, че ви пука за нея.

Знаем от опит, че скандалите (не само в бременния период, но тогава особено често) възникват за дребни неща. Проблем с комуникацията е способен да разрази голяма драма, например, че правите нещо не както трябва, или както на жената ѝ се иска, че сте твърде бавен/необщителен/дразнещ/изискващ…

Че това, което сте казал, не е точно това, което сте направил, че сте се прибрал късно, че сте безразличен към бременната и бъдещото дете.

Мъжете просто не знаят как да се приспособят към кълбото от нерви, което представлява бъдещата майка.

Никой не ви казва да носите бременните си жени на ръце през тези 9 месеца, нито да поощрявате капризите им, но при всички положения те имат нужда от повече време с половинката си, нужда от това мъжът да се поинтересува от това какво ѝ е препоръчал лекарят, какъв е резултатът от изследването, как се чувства, дали бебето рита, какво планира тя за вечерта и т. н. и т. н.

Слаби и без апетит

Подобно състояние – на дискомфорт, се смята за естествена адаптация на организма към новото положение и хормоналните промени, които обикновено възникват около 12-13-ата седмица от бременността.

За да помогнете на жена си да се справи с неприятния етап, може още със ставането от леглото да ѝ приготвите закуска, да изолирате дома ви от силни шумове и миризми, които биха провокирали неприятни чувства и пристъпи на повръщане у нея.

Подаряването на цветя, на свежи плодове, на храни с лек и нежен вкус и аромат помагат.

Повишената чувствителност към миризми до към 3-я месец си е проблем за бременните, затова внимавайте за силни подправки, силни парфюми – дори една ароматна свещ, любима допреди няколко месеца, може да предизвика повръщане – не пренебрегвайте това. Да не говорим колко зле действа на обонянието острия мирис на белина, цигари, остър афтършейв…

Проветрявайте често, помагайте в чистенето, консултирайте се с нея как можете да помогнете.

Прочетете целия текст в Новите Родители

Ключови думи:
Коментари