През първата година бебето много често ще ви буди нощем по най-различни причини. Постепенно ще свикнете да разпознавате плача му и ще може да реагирате по най-бързия и правилен начин. Но в началото със сигурност ще се чувствате объркани, особено ако това е първото ви дете.

За да не се чудите и питате „Защо плаче бебето сега?“, ви даваме малък ориентир за петте най-чести причини то да ви буди през нощта.

1. Глад

Спор няма, това е наистина една от най-честите причини. Най-вече в първите месеци, когато новороденото огладнява доста често.

Решението е лесно, особено ако кърмите на поискване. Най-удобно за вас (а и за бебето) ще бъде да се научите да кърмите в легнало положение. Така няма да нарушавате и вие почивката си.

Ако е на адаптирано мляко, трябва да почакате и да спазите определен интервал между отделните хранения. В това време просто гушнете бебето и го полюшкайте, докато се успокои.

2. Колики

Това е втората най-честа причина и този дискомфорт трябва просто да се израсте. Дължи се на все още непълноценно функциониращата хранителна система на бебето.

Освен да го утешите и погушкате, успокояващо за бебето е да го поставите да спи по корем върху гърдите на таткото (върху вашите няма как), с глава настрани, за да може да диша свободно. От равномерното дишане на таткото и топлината, коремчето му ще се успокои бързо.

3. Внезапен шум

Бебетата имат навика да се будят от най-различни звуци, които за вас може да са нормални, но за тях са силен шум и стрес – като клаксона на преминаващ автомобил навън например.

Задължително го прегърнете и успокойте, говорете му тихо и нежно. Така то ще се почувства защитено и постепенно страхът ще отмине.

4. Неразположение

Това също е възможно. Но обикновено такова състояние е съпроводено и от повишена температура и други специфични симптоми, които веднага ще ви подскажат, че има нещо нередно.

Конкретна помощ ще получите от педиатъра на детето, който ще прецени най-точно според състоянието му за какво става дума. А ако то не търпи отлагане, търсете спешен кабинет.

5. Никнене на зъбки

Пробивът на първото зъбче няма да се случи като с вълшебна пръчица. Понякога това може да е дълъг и болезнен процес, друг път става по-бързо. Но като цяло не е без болка и неприятни странични реакции – зачервено дупе например.

Може да облекчите състоянието на бебето с подходящи дентални гелчета, с охлаждаща се залъгалка, а така също и чрез кърмене.

Новите родители