Трудно е да сме щастливи, ако се сравняваме с другите, ако не се чувстваме удовлетворени и искаме още и още. И макар да е полезно да се усъвършенстваме и да се стремим към повече, добре е да умеем да ценим това, което имаме. То вероятно е повече, отколкото си мислим.

Докато очакваме чудеса, пропускаме да живеем живота – всеки ден и всеки час. Ето кои са 4-те стъпки към вътрешна хармония според психолозите.

1. Обърнете внимание на постиженията си и ги оценете. Помислете какво ви е струвало да извървите всяка крачка от образованието си, от професионалното си израстване. Никога не омаловажавайте постигнатото и не позволявайте нечии чужди успехи да обезсмислят усилията ви. Не се сравнявайте с никого.

2. Примирете се, че никой не е идеален. Никой не е безоблачно щастлив. Никой не е напълно здрав. Никой не е безгрешен. Всеки човек си има своите проблеми и трудности – въпросът е дали ги споделя, или не. Следващия път, когато започнете да се сравнявате с другите, помислете си, че всъщност нямате представа какъв е животът им в действителност.

3. Вместо да се сравнявате с другите и да трупате негативни емоции, намерете добър пример за себе си. Помислете дали в живота ви има човек, който да ви вдъхновява, да ви мотивира да се развивате  ида вървите напред. Благодарете му и почерпете от неговия опит. Нека ви бъде пример и пътеводна светлина, но не забравяйте, че вие имате свой път.

4. Сравнявайте се единствено със себе си. Стремете се да бъдете своя по-добра версия. Надграждайте всяка година. Поставяйте си цели и ги следвайте. Правете си равносметка. Осмисляйте живота си. Той не е нито лош, нито добър, а само такъв, какъвто е и какъвто мислим за него.

Смисълът на живота е във всеки ден.

„Ти го чакаш от години цяли - / чудото дохожда всеки час.“ (Атанас Далчев)