Неудобни служебни разговори, нежелано ухажване или труден човек в обкръжението - преди всичко жените се затрудняват да избягват умело подобни ситуации и да излагат собствените си потребности. Често се чувстват безпомощни, защото не желаят да изглеждат несимпатични или се чувстват виновни, ако прекалено енергично отстояват мнението си. Причината при тях нерядко е начинът, по който са били възпитани и са се социализирали. По канала си в YouTube психоложката д-р Ева Влодарек дава важни съвети как да се справяте находчиво и самоуверено с трудни ситуации.

1. Правете сухи тренировки

Менталните упражнения за справяне с неудобни ситуации може да се окажат много полезни. По този начин ще бъдете подготвени, когато следващия път изпаднете в неприятно положение. Ето какво препоръчва д-р Влодарек: „Отпуснете се, затворете очи и визуализирайте детайлно оптималното си поведение. Превъртете няколко пъти в ума си този „филм“. Така подсъзнанието ви ще усвои подходящата реакция, така че по-лесно да я приложите в реалността“.

2. Научете се да казвате „не“

Повечето жени са свикнали да поставят себе си на заден план и да потискат собствените си потребности. Ако някоя изразява открито мнението си, нерядко минава за конфликтна или „трудна“.  Освен това много жени страдат от чувство на вина, когато отрежат квитанцията на нежелан ухажор. Според психоложката обаче е много важно да умеем да отказваме. „Когато казваме не на другите, казваме да на себе си“. Който се чувства зле, задето е отблъснал нечии аванси или е поставил ясни граници, го прави, понеже се разкъсва между „заучено поведение и здравословен егоизъм“. Съветът на специалиста: „Като се отърсвате последователно от чувството на вина, то гарантирано ще намалее. Най-вече когато забележите, че започват да ви уважават повече“.   

3. Потърсете си примери за подражание

Имате ли в обкръжението си пример, на чието самочувствие и сила се възхищавате? Приятелка, роднина или дори героиня от любим филм? Всички тези жени могат да ви послужат като „невидим треньор“, на чието държание да подражавате в неудобни ситуации. Специалистът съветва: „Задайте си въпроса как би реагирал вашият пример и приемете модела му на поведение“. Дори в началото тази самоувереност да е симулирана, ако се държите нахакано, поне ще изглеждате спокойни и в бъдеще това чувство ще ви стане присъщо.

4. Обезоръжете „противника“

Имате чувството, че няма да ви се удаде да реагирате находчиво и с хумор на неприятна ситуация? Никакъв проблем, твърди психоложката. Не бива да се чувствате зле, ако не успеете да отвърнете интелигентно и достатъчно бързо на някоя остра забележка.  Съставете си предварително репертоар от реплики – тактика, която винаги действа. Задайте контравъпрос, който да обезоръжи отсрещния: „Какво искате да кажете?“ или: „Смущава ли ви нещо?“ Който бъде принуден да обяснява нападките си, бързо ще бие отбой.