4 „може“ и 4 „не може“ при грип

24 октомври 2017 г., 11:36
1305

Снимка: Shutterstock 

Острите респираторни вирусни и инфекциозни заболявания не са толкова прости, колкото си мислят някои, казвайки „Е, настинала си, бързо ще ти мине“ или "Всички вкъщи го изкараха този грип."

От една страна, тази болест е позната до болка – и симптомите с кашлица и хрема, и лечението съпътстват всеки, всяка година. От друга страна, всяко заболяване може да протече по различен сценарий. Педиатърът Олеся Бутузова разказва как трябва и как не трябва да лекуваме и да се грижим за децата.

Има забранени и разрешени неща, и започваме с тези, които не бива да прилагаме.

Самолечение

Често ми се налага да говоря с майки, които си позволяват самолечение – поставят диагноза, подбират медикаменти, народни средства или използват „проверени способи“, вслушват се в съветите на съседки и познати. Обикновено всичко това завършва с посещение при лекар, но вече с усложнения или оздравяването е по-бавно.

Всеки път обяснявам, че лечение може да назначи само лекар, след като прегледа гърлото и ушите на детето, след като преслуша бронхите и дробовете. В подобни случаи рискът от усложнения и прочие проблеми е минимален.

Използване на лекарства, назначени предишна година

Някои родители предполагат, че може всеки път да използват терапия, която веднъж вече лекарят е назначил, но това не е редно.

Първо, вирусните заболявания може да протекат по-различно – веднъж с висока температура и болки в корема, друг път основните симптоми може да са влажна кашлица и хрема. Очевидно, и лечението трябва да бъде различно.

Освен това, организмът на детето може да привикне към определени препарати и тогава следващият път те може да не дадат желания резултат.

Промяна на лекарските напътствия

Понякога родителите викат лекар, а после „филтрират“ това, което той е назначил – променят дозировката, кратността на приема или продължителността на курса на лечение. Не е правилно да се постъпва така и ще обясня защо.

Вижте целия текст на страниците на Новите родители. 

Ключови думи:
Коментари