Опитайте се да си спомните последния път, в който се е налагало да се пазарите за нещо. Почти е сигурно, че в определен момент продавачът е казал „Давам ви го за толкова и толкова лева“. Едва ли е заявил „Искам толкова и толкова за него.“Техника №1: Ударението върху печалбата води до продажби

Бързате за важна среща и точно тогава ви пресреща колегата си с въпрос, който не търпи отлагане – обикновено става дума за дребна молба, за която трябва да дадете съгласието си. Разбира се, в момента бързате и изобщо не ви е до разправии, затова се съгласявате да направите нещо, което реално не искате. Техника №2: Човек отстъпва лесно, когато е под натиска на времето. Ако ви притиснат с молба, кажете, че ви е нужно време да помислите. 

Трябва да обсъдите важна сделка. Вместо в офиса си, отсрещната страна ви кани на кафе. Служебната атмосфера подтиква хората към по-агресивно и егоистично поведение.  Изберете по-топла и предразполагаща обстановка за преговори.Техника №3: Неформалната атмосфера смекчава агресивността на опонента.

Понякога опонентът ви ще използва шокови тактики, за да вземе от вас това, което иска. Хората, които изпитат безпокойство и след това облекчение са по-склонни да отговарят утвърдително на всяка молба. Това е защото умствените им ресурси за заети с потенциалната опасност, която са избегнали.Техника №4: Шокът често се използва за отслабване на защитите. Най-важното е да не бързате с отговора си, каквото и да искат от вас.

Източници: Bright Side, Business Insider