Знаете ли каква е вашата професионална суперсила? Повечето хора остават озадачени от този въпрос, защото мислят, че биха забелязали сравнително отрано, ако разполагаха с някакви нечовешки умения. За разлика от героите от комиксите, които могат да се похвалят със свръхчовешката скорост и сила, или пък със способността да летят, в реалния живот професионалните суперсили не са толкова бомбастични, което води до тяхното често пренебрегване.

Причината за това не е във факта, че повечето хора просто не могат да се похвалят с някакво уникално умение, което им позволява да се представят по-добре в дадена активност от когото и да е било. В действителност причината за пренебрегването на професионалните суперсили идва именно от това, че те позволяват на хората да се справят с дадени задачи почти без да влагат усилия. Когато правим нещо с лекота, ние често мислим, че то е също толкова лесно и безпроблемно и за всички останали.

„Често подценяваме това, с което се справяме добре. Когато шефът ви разпознае вашите таланти и ви постави задача, която да ви позволи да се възползвате от суперсилата, която имате, може да си помислите: „Това е много лесно. Твърде лесно“, казва Уитни Джонсън, авторът на „Why Talented People Don't Use Their Strengths“, за Harvard Business Review.

Този начин на мислене носи загуби както за компаниите, които често не успяват да се възползват от силните страни на своите служители, така и за самите хора, които полагат огромни усилия, за да се справят с неща, които не им се отдават, вместо да използват своите таланти за това, в което са наистина добри. Джонсън предлага няколко въпроса, които ще ви помогнат да идентифицирате вашата професионална суперсила.

Какво ви дразни?

Когато се справяме с нещо без да полагаме особено големи усилия, ние често намираме за дразнеща неспособността на другите да направят същото. Именно по тази причина може да използвате нещата, които ви дразнят, за да разпознаете вашата суперсила.

„Аз винаги запомням имената на хората, с които се запознавам, и много се дразня, когато другите не могат да запомнят моето име. От друга страна, не мога да се похваля с добра пространствена ориентация, което най-вероятно дразни хората, които винаги знаят посока , в която трябва да вървят, за да стигнат до крайната си цел“, дава за пример Джонсън.

Кои комплименти пренебрегвате?

Когато сме добри в нещо, ние често сме склонни да омаловажаваме неговата сложност и значимост. Често казваме: „Това не беше нищо особено.“ или „Справял съм се и с по-трудни ситуации“. Може би това, което сте направили, наистина не е било нещо впечатляващо или важно за вас, но то може да е имало значение за някой друг. Обърнете специално внимание на тези моменти, защото те ви показват онези ваши силни страни, които вие пренебрегвате, но другите очевидно ценят.

За какво мислите, когато нямате работа?

Бил Гейтс твътрди, че човек може да стане талант от световен мащаб в дадена сфера, стига да се занимава с дейност, с която се е забавлявал, когато е бил тийнейджър. Ако мозъкът ви просто не мое да спре да мисли за дадена тема, то това е добър знак, че вие сте обсебени от нея. Както посочва Гейтс, това обсебване обикновено води до развитието на важни умения.

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз