Родителите не искат да разглезят детето си, но често това се случва. 
Подаръци, угаждане на всеки каприз, с което възрастните компенсират своето отсъствие, са в основата.
Ето в кои случай допринасяме за разглезването и до какво води това.

Твърде много от всичко. Не е важно дали става дума за играчки, развлечения, електронни джаджи. Може да ги няма или да са малко. Децата трябва да остават насаме, понякога дори да скучаят, за да се научат сами да се забавляват.

Хиперопека. Тези родители, които се месят и закрилят детето от всички и от всичко, пречат на самостоятелното му израстване. Ако пишете домашните на детето и пробвате да му спестите всички негативни емоции, вие се намесвате не по най-добрия начин в живота му.

Неясни граници. Когато липсва дисциплина, а границите на позволеното са твърде неясни или широки, детето трудно ще успее да се организира само. А, ако родителите опитат да наложат правила, ще срещнат отпор и истерии.

Защо възрастните глезят, когато напълно съзнават, че бъркат.

1. От чувство за вина

Най-често опитват да компенсират това, че нямат време, заети са до късно в работата си, претрупани са с домашни задължения.
Случва се след развод – единият родител опитва да спечели благоразположението на детето.

2. Водени от желание детето да е „максимално“ щастливо

Това често води до безнаказаност и, когато трябва да кажат „не“, родителите се страхуват да не го разстроят. Така пропускат навреме да се намесят.

3. Когато не могат да се справят с поведението на детето

Те не знаят как да реагират на сцените, които то прави, на истериите, които разиграва и използват методи, които им позволяват бързо да решат проблема (например подкуп). Е, не е най-умното – нали?

Продължава на страницата на Новите родители