Всеки човек в маркетинга и в бизнеса може да бъде смятан за творец. Когато моментът настъпи, той трябва да бъде готов да предложи креативно решение на възникналия проблем. Ето защо управлението на  бизнеса може да бъде сравнено и с игра, която тренира ума. И в нея, и в него постоянно се появяват задачи, за които трябва да се намерят творчески решения, пише Мениджър Нюз.

Но креативността не идва с едно щракване на пръстите. Потънали в ежедневието, всички сякаш сме свикнали с определени норми. "Станахме силно социализирани и имаме фиксирани очаквания за това как изглежда светът", коментира Бари Стау – преподавател по организационно поведение от Калифорнийския университет в Бъркли. Според него за да сме креативни в бизнеса, трябва да научим ума си да навлиза в различни светове. Трябва да го предизвикваме.

Как може това да се случи?

Бари Стау предлага няколко тренировки, измислени, за да стимулират появата на повече идеи в ума, докато човек търси решение. За да бъдат ефективни, докато ги прилагаме, трябва максимално да се стремим да отлагаме преценяването и окачествяването на възникналите идеи възможно най-дълго. Първо трябва да се фокусираме върху измислянето на идеите. После - върху анализа им. Иначе блокираме ума си.

"Истински креативната личност има силата да възпира собствените си възражения възможно най-дълго във времето", казва Стау. Процесът на селекцията на добрите и лошите новородени идеи трябва да дойде по-късно. Самият процес на творчеството изисква свобода от анализа, докато се случва.