След като са били цяла сутрин в училище, децата се прибират уморени. Грешка е да ги карате веднага да се залавят с домашните. Те имат нужда не само да хапнат, но и да си починат. Вариантът да заседнат пред някоя игра не е полезен, защото така мозъкът им продължава да бъде активен. А целта е те да релаксират.

Предлагаме ви 3 идеи за тази част от деня, с които хем ще се забавлявате заедно, хем ще помогнете на децата да забравят временно уроците, след което да започнат домашните с нови сили и свежест.

Училище по готвене

Да си поиграете на кулинарно предаване у дома носи много ползи. От една страна децата обичат да се въртят в кухнята, когато мама готви, защото имат възможност да опитват от нещата. От друга, така може да използвате времето и да им обясните някои интересни закономерности, които после да им помогнат в уроците. И не става дума само за видовете плодове и зеленчуци, къде растат и как от семенце израства голямо дърво. В кухнята може да се учи дори математика, само е нужно въображение.

Игра на цветове

Обикновено сме склонни да не позволяваме на децата да рисуват с четки и боички у дома, защото много лесно цапат. Веднъж седмично обаче може да им дадете свобода на действие и едно бяло платно, върху което те да изобразят с цветове нещо интересно и нестандартно – например емоциите си от деня, какво са видели през прозореца и дори мечтите си. Дайте им възможност да разгърнат въображението си, като условието е да използват много цветове. За цапането – за да не чистете след това твърде много, просто застелете кухненската маса с покривка за еднократна употреба, която лесно ще изхвърлите.

Животът е цирк

Вярно е, че не всички харесват клоуни, но в цирка има и жонгльори, дресьори, акробати… Циркът може да се случи и у дома, а домашните условия изобщо не го правят по-малко интересен. За децата ще е забавно да си организирате ваше представление, в което всеки да покаже своите умения. Освен, че ще се забавлявате и раздвижите заедно, това помага на малчуганите да преодолеят някои свои страхове. И наистина релаксира на 100%.

Новите родители