Детето ви може все още да е твърде малко, за да е запознато с географията на света, но запознанството му с различните култури може да бъде лесно като игра. Затова следващия път, когато чуете израза: „Мамо, скучно ми е!“, се впуснете в приключение, придавайки свеж международен привкус към дейностите на открито на вашия малчуган.

Вижте тези 10 популярни игри от цял свят, подходящи за деца от 3- до 7-годишна възраст и не забравяйте, че смехът не се нуждае от превод.

Чили: Corre, Corre la Guaraca

Забавното за произнасяне име на играта се превежда като „Бягай, бягай, ла Гуарака“. Чилийските деца обикновено говорят испански, но Guaraca всъщност е безсмислена дума.

Играчи:

Петима или повече.

Какво ви е необходимо:

Носна кърпа.

Как се играе:

Играчите седят в кръг, а един от тях тича около тях с кърпичка. На седящите деца не е позволено да гледат. Те пеят: „Коре, коре, ла Гуарака, който се огледа, ще бъде ударен по главата!“. Опитвайки се да не се усети, бегачът пуска кърпичката върху гърба на някое дете и бяга. Ако успее да обиколи кръга, преди играчът да разбере, че тя е на гърба му, седящият играч отпада. Ако седящият играч го хване, той трябва да назове бягащия. Ако успее, бягащият е излиза от играта. Ако не успее да назове бегача, играят отново, но този път друг е в ролята на бягащ. Любопитен вариант на българската игра „Пускам, пускам кърпичка“.

Гърция: Статуи

Децата по света може да не са запознати с класическия хвърляч на диск, но гръцките деца имат достъп до някои невероятни мраморни статуи, които датират от древни времена. След като посетят музей, съвсем естествено е да включат някои от тези вдъхващи страхопочитание символи в игра с въображение.

Играчи:

Четирима или повече.

Как се играе:

Изберете един играч, който да бъде „То“, и го накарайте да застане с притворени очи в центъра на голямо, открито игрално поле. Започнете да броите, поне до 10, но може и повече. Въпросът е, че няма определено крайно число, само „То“ знае кога ще спре и ще отвори очите си. Докато „То“ брои, останалите се разпръскват наоколо, без да са сигурни кога ще изкрещят „Агалмата!“ („статуя“ на гръцки. Ако тази дума е трудна за малчуганите, просто да кажат „статуя“). При този сигнал играчите застиват и заемат пози, които имитират известни статуи. Те могат да използват всяка статуя, която някога са виждали на снимка или по телевизията. На децата е позволено да използват намерени предмети, като пръчки, топка или фризби, за да добавят нотка реализъм. „То“ маркира всички статуи, които се движат (те отпадат), след което се опитва да накара стабилните да се смеят или да се движат. Последният играч, който успее да издържи и не помръдне, е победител и се превръща в новото „То“. Тази игра е чудесна за практикуване на баланс. У нас е известна от миналото като „Замръзванка“.

Пакистан: Ounch Neech

Много градове в Пакистан са оживени, пълни с ярки цветове и много хора. Ако имат възможност да се измъкнат от тълпата, пакистанските деца обичат да се смеят и да крещят, докато играят.

Играчи:

Четирима или повече.

Какво ви е необходимо:

Открито пространство с много препятствия като пънове, пързалка, люлка, камъни или пейки.

Как се играе:

Играта започва с едно дете в ролята на „То“. То избира между „оуч“ (нагоре) и „неч“ (надолу). Ако избере neech, земята не е безопасна, състезателите могат да бъдат изхвърлени, освен ако не са ounch, нагоре върху нещо като пън или голям камък. Обратното също е вярно: Ако „То“ избере „оуч“, земята е безопасна, така че всички остават на земята. Разбира се, децата бързо осъзнават, че е скучно да бъдат само в безопасните зони. Първият отпаднал човек става „То“ за следващия кръг на играта. Тази популярна детска игра е страхотно забавление и чудесен начин за изразходване на енергия!

Гана: Пилоло

В селските райони на Гана, в Западна Африка, изборът на играчки за децата е доста ограничен, но те намират много начини да се забавляват.

Играчи:

Шестима.

Какво ви е необходимо:

Стотинки.

Как се играе:

Определете водач и времеизмервач, и начертайте финална линия. Ръководителят тайно скрива стотинките, докато останалите играчи са обърнати с гръб. Времеизмервачът чака на финалната линия, за да прецени кой играч е първи. Когато лидерът каже „Пилоло!“, което означава „време е да търсиш“, времеизмервачът пуска хронометъра и играчите се надпреварват първи да намерят стотинка и да я пренесат през финалната линия. Победителят получава една точка. За да играете отново, съберете стотинките и определете нов времеизмервач и водач. Печели играчът с най-много точки.

Корея: Kongki Noli

Днес Корея е модерна държава, но с история, датираща от преди повече от 5000 години. А корейските деца определено знаят интересни начини за забавление.

Играчи:

Двама или повече

От какво ще имате нужда:

Пет малки камъка.

Как се играе:

Един от играчите разпръсква пет малки камъка на земята. След това вдига един, хвърля го във въздуха и бързо се опитва да вдигне друг камък навреме, за да хване току-що хвърления. Така имат два в ръката си, хвърлят един от камъните във въздуха и вдигат трети. Това продължава, докато не съберат всички камъни в ръката си. Във втория рунд играчът взема по два камъка всеки път, когато хвърли един нагоре. В третия кръг той взема три, а в четвъртия - четири. В последния етап на играта играчът хвърля всички камъни във въздуха и се опитва да ги хване с горната част на дланта си. След това ги изхвърля отново нагоре и се опитва да ги хване в дланта си. Ако играчът не успее да хване всички, идва ред на следващия човек.

Продължава на страницата на Новите родители