В областта на науката и технологията – сфери от обществото, в които жените се срещат изключително рядко за огромно съжаление – този ден от нашата история прави едно щастливо изключение.

Ето какво се е случило на този ден:

- 1865 г. „Джеймс Бари“ – първата жена-физик от съвремието, умира. Тя е била принудена да се преоблича като мъж, за да може да практикува своята професия.

- 1920 г. Розалинд Франклин – невъзвестната съоткривателка на ДНК-то – се ражда.

- 1978 г. Луис Джой Браун  - първото в света бебе, което се ражда след ин витро.

- 1984 г. Космонавтката Светлана Савицкая се превръща в първата жена, която се разхожда в открития Космос.

„Джеймс Бари“

Истинското име на „Джеймс Бари“ всъщност е Маргарет Ан Бъркли. Тя се ражда между 1789-1799 г.  Точната дата е неясна. Каква всъщност е историята на тази дъщеря на ирландски търговец, скрила пола си, за да получи медицинско образование? Която дори служи в Британската армия като хирург?

Т.нар. Джеймс Бари умира по време на епидемия от дизентерия в Лондон през 1865 г. Фактът, че починалият всъщност е жена, оповестила служителката, която измила тялото. Потвърждение или опровержение на думите й обаче не било направено, тъй като военното ведомство, в което служил Бари, направило всичко възможно да замаже скандалната за онези времена история.

Десетилетия по-късно историчката Исабел Рае получава достъп до закрити архиви на британската армия и стига до заключението, че скритата под името Бари жена всъщност се е наричала Маргарет Бъкли. Според Рае, Маргарет е взела името на чичо си, известният ирландски актьор Джеймс Бари. Това не е единствената версия за произхода на д-р Бари.

Точка на спора поставя южноафриканския лекар Мишел дю През, който успява да открие личния архив на семейство Бъкли. Писмата от архива свидетелстват за това, че Маргарет Бъкли е успяла да стане първият лекар – жена благодарение на активното съдействие на майка си и либерално настроените й приятели. През 1809 г. участниците в „заговора” организирали пътуването на майката и дъщерята до Единбург. Момичето, представящо се за племенника на мис Бъкли Джеймс Бари, постъпило в медицинския факултет.

Графологична експертиза потвърждава също, че ранните писма на Маргарет Бъкли и писмата на д-р Бари са написани от един и същи човек.
След приключване на обучението си през 1812 г. Джеймс Бари става военен медик и достига върха в кариерата си с длъжността на генерален инспектор на военните болници. Той оставя следа в историята на медицината като инициатор на решителни реформи във военните болници, създател на болници за местното население на колониите и борец с епидемиите. Джеймс Бари става първият британски хирург, успешно направил цезарово сечение, запазвайки живота на майката и на бебето.

Джеймс Бари бил известен с избухливия си нрав и резки маниери и неведнъж участвал в дуели. Също така го обвинявали в хомосексуални връзки с лорда-управител на южноафрикански колонии Чарлз Съмърсет. Впрочем, предполагаемите любовници успели да получат официално опровержение на клеветническите твърдения.