Думите и фразите, отнасящи се до играчки, храна, животни и, разбира се, „мама”, „тате” и „чао”, са сред 25-те думи, които  всяко малко дете трябва да използва. Липсата им би могла да бъде признак за наличен проблем при детето. Бавното говорене също би могло да подсказва за по-големи проблеми като глухота и аутизъм.

Двадесет и петте задължителни думи са част от един по-голям списък, включващ 310 думи, които би трябвало да присъстват в речника на малките деца. Средно малчуганът знае до 150 думи, според проучване за езиковото развитие, като за нормални се считат резултатите, вариращи между 75 и 225 думи.

Наличие на проблем има тогава, когато в детската реч думите са около 50 или по-малко, посочват от Американската асоциация за напредък на науката. „Мама, тате, бебе, мляко, сок, здравей, топка, да, не, куче, котка, нос, око, банан, бисквита, кола, горещо, благодаря, баня, обувка, шапка, книга, изчезна, повече, чао” са сред най-често срещаните и едни от първите, които подрастващите научават.

 „Ако децата не използват по-голямата част от тези думи до 24 месеца от раждането им, може би имат проблеми с говора”, казва проф. Лесли Рескорла, създател и на двете версии на теста. Тя предупреждава, че невинаги това е валидно за всички, тъй като някои малчугани се развиват по-бавно от връстниците си. Причина за тревога би било, ако детето не е проговорило до две и половина-годишна възраст. Тогава трябва да се назначи логопедична терапия, която да продължи поне до третата годинка.

Учените посочват, че 20% от малките деца изостават по отношение на говорното развитие. Половината или три четвърти от тях вероятно ще се справят с проблема, но съществува вероятност, при която детето да остане с говорен дефект. Затова присъстващите предупредиха, че телевизията и видеото не са заместители на родителското внимание. Взаимоотношенията с детето от най-ранна възраст са изключително важни за развитието на речта му.

Източник: Daily Mail