На 14 януари се навършиха 118 години от смъртта на Чарлс Латуидж Доджсън, известен с името Луис Карол. Той е британския писател, философ, математик, логик и фотограф. Най-голяма слава му носят произведенията „Алиса в Страната на чудесата” и „Алиса в Огледалния свят“.

Когато книгата излиза на пазара а пръв път през 1865 г., литературните критици изпадат в шок от това колко е странна. В унищожителни рецензии много от тях призовават родителите да подминават това „сквернословие” и никога да не го купуват на децата си. А къде са днес тези критици и къде е „Алиса”, която преживя стотици издания, преводи, екранизации и продължава да е обожавана от деца и възрастни?

Мениджър NEWS припомня 25 прозрения, до които малката Алиса достига, докато пътува в света на Чудесата и търси пътя си в Огледалния свят.

Eто част от тях:

1. Ако всичко на света е безсмислено, какво ни пречи да си измислим някакъв смисъл?

2. Докато мислиш какво да кажеш, прави реверанс! Това пести време.

3. Ако не знаеш какво да кажеш, кажи го на френски!

4. Когато говориш, си отваряй устата малко по-широко.

5. Не бива да смазваш часовника с краве масло.

6. Ако нямате какво да правите, измислете нещо по-добро от гатанки без отговор.

7. Ти все ще стигнеш някъде. Трябва само да вървиш достатъчно дълго.

8. Ако твърде дълго държиш в ръце нажежена до червено маша, в крайна сметка ще се опариш; ако по-силно удариш пръста си с нож, обикновено потича кръв; ако изпиеш на един дъх шишенцето с надпис „отрова”, рано или късно ще ти стане лошо.

9. Ако някои хора не се месеха в работите на другите, земята щеше да се върти доста по-бързо!

10. Представа си нямаш колко е приятно да танцуваш морски кадрил с омари!