1937 г. за първи път е публикувана книгата на Джон Роналд Руел Толкин „Хобитът”. Фентъзи-романът първоначално е написан като приказка.

В писмо от 1955 г. Толкин споменава, че още към края на 20-те, докато е бил професор по англо-саксонски език в колежа Пембрук, докато преглеждал една късна вечер работите на студентите, написва на гърба на една от тях: „В земята имаше дупка, и в нея живееше един хобит”. Отначало не продължил по-нататък, но през следващите години нарисувал картата на Трор, очертавайки географията на приказката. Самата приказка е написана в началото на 30-те.

Публикувана е благодарение на факта, че Толкин я дава като четиво на болна от грип монахиня от Черуъл Едж. Докато ръкописът бил у нея, го вижда Рейнър Ънуин - 10-годишният син на издателя сър Стенли Ънуин. Отзивът му за книгата е толкова ентусиазиран, че тя е публикувана по-късно от издателството „Алън и Ънуин”.

Книгата представлява прелюдия към историята, която се описва в книгите от „Властелинът на пръстените”.

Романът проследява приключенията на хобита Билбо Бегинс по време на неговото пътешествие през Средната земя. В пътуването той е придружаван от група джуджета, както и от магьосникът Гандалф. Пътешествието им има за цел да върне на джуджетата тяхното кралство и огромното им съкровище, които са откраднати от дракона Смог. В пътуването участват тринайсетте джуджета: Торин Дъбощит (Дъбовия щит), Оин, Глоин, Дуалин, Балин, Бифур, Кили, Фили, Бофур, Дори, Бомбур, Нори и Ори.

Какво още се е случило на днешната дата?

Събития

    1378 г. — Цар Иван Шишман издава Рилската грамота, с която на Рилския манастир се дават 20 села, като феодални владения.
    1551 г. — Основан е Кралският и папски университет на Мексико.
    1719 г. — Състои се сватбата на пфалцграф Кристиан III фон Цвайбрюкен и Каролина фон Насау-Саарбрюкен.
    1862 г. — Първата българска легия в Белград е разпусната по решение на военния министър на Сърбия.
    1919 г. — Първи мач на ФК Янтра (Габрово) срещу тима на Горна Оряховица (1:0)
    1933 г. — В Германия започва съдебен процес във връзка с подпалването на Райхстага, един от обвиняемите е Георги Димитров.
    1938 г. — Ураган връхлита Ню Йорк, загиват около 600 души.
    1940 г. - Празник на гр. Балчик. На тази дата градът е освободен от румънска окупация и е върнат в пределите на майка България.
    1964 г. — Малта придобива независимост от Обединеното кралство.
    1981 г. — Белиз придобива независимост от Обединеното кралство.
    1991 г. — Армения получава независимост от Съветския съюз.
    1993 г. — Президентът на Русия Борис Елцин прекратява дейността на парламента, в разрез с действащата по това време конституция, и така ускорява Руската конституционна криза от 1992-1993 г.
    1999 г. — При земетресение в Централен Тайван загиват 2 400 души.
    2001 г. — 39 Народно събрание приема декларация по повод терористичните актове в Ню Йорк и Вашингтон, с която обявява борбата с тероризма за дългосрочен приоритет.
    2002 г. — Открит е в София универсалният парк София Ленд,който 4 години по-късно е закрит.
    2003 г. — Програмата Галилео на НАСА приключва и космическият апарат е спуснат в атмосферата на Юпитер, където той се разпада със скорост от 50 km/s.