15 хитри начина, посредством които умните хора се справят с токсичните личности

18 август 2018 г., 13:29
34044

Guliver / iStock

Рано или късно всеки е принуден да контактува с токсични хора. Нарциси, компулсивни лъжци, социопати, манипулатори, клюкари… Това са само няколко примера за подобни личности. Токсичните хора винаги откриват начин да се вмъкнат в живота на другите, за да създават драма и анархия. По този начин те манипулират социалния кръг така, че да отговаря на нуждите им. Често прилагат стратегията „разделяй и владей“, при която жънат семената на нестабилността, за да изглеждат незаменими в социалната група. Действията на токсичните хора често са следствие от тяхната собствена несигурност. Те не само, че могат да съсипят живота ви и да попречат на успеха ви, но и ви излагат постоянно на риск, дърпат ви до тяхното собствено ниво и ви превръщат в тях самите.

За щастие, съществуват най-различни начини, чрез които можете да избегнете влиянието на този тип личности, пише LifeHack. Предлагаме ви 15 стратегии, които интелигентните хора използват в подобни ситуации.

Игнорират хората, които търсят внимание

Често токсичните хора се опитват да привлекат вниманието върху себе си на всякаква цена. Дори и някой друг да има рожден ден, една подобна личност ще успее да обърне нещата така, че всичко да се завърти около нея. Обикновено се започва с нещо малко, прекъсва говорещите, ненужно шумен или дразнещ е и т.н. Ако не успее от първия път, поведението му става още по-драстично, започва спорове, недоволства, действа разрушително и т.н.

В една нормална ситуация всеки трябва да може да се изкаже, да се пошегува или да се позабавлява. Социалният кръг не трябва да се върти около един-единствен човек. Ако попаднете в подобна ситуация, най-добрият изход е просто да не обръщате внимание на този човек. Вместо това се опитайте да прекарате повече време с по-тихите и резервирани членове на групата.

Не се доверят на клюкарите и не споделят тайни с тях

Токсичните хора са склонни да споделят и най-дълбоките тайни с околните, само и само да спечелят временно интереса им. Освен това те често осъждат или клюкарят зад гърба на приятелите си и колегите си. Ако срещнете някой, който прави това, не се заблуждавайте, че той няма да клюкарства за вас, просто защото ви харесва или ви се доверява. Напротив – човекът ще предаде доверието ви на мига.

Токсичните хора ще обсъждат някого с вас и миг след това ще отидат при него, за да му споделят какво е вашето мнение по въпроса. Това създава търкане между двама души, като токсичната личност се озовава по средата и държи всички карти. Тук говорим за измамен и манипулативен метод за спечелване на приятели или власт в дадена социална група. Не се хващайте на тази уловка.

Прекарват доста време с верни и лоялни приятели

Интелигентните хора се обграждат със здрава мрежа от верни и лоялни личности. Те знаят, че не е необходимо всеки да е техен приятел, както и не всеки заслужава приятелството им. В замяна на това те възнаграждават социалния си кръг с лоялност и доверие, а то работи двустранно. Умните хора знаят, че истинското приятелство е едно от най-ценните неща на този свят. То не бива да бъде опорочавано от токсичните и негативни хора, на които не можете да имате доверие.

Избягват манипулативните хора

Манипулативните хора ще съсипят живота ви. Те си играят с чувствата ви, за да ви накарат да постъпите по определен начин, който ще подпомогне целите им. Компулсивните манипулатори често имат малко положителни качества. Затова най-добре просто ги избягвайте.

Първо обаче трябва да ги разпознаете. Често или изпитвате силни или нестабилни емоции, когато сте сред тях? Гнява, раздразнение, тъга, неадекватност? Често ли се питате защо са казали дадено нещо? Подозирате ли ги в измамност? Ако отговорите са „да“, то най-добре избягвайте тези хора.

Позволяват на лъжците да се оплитат в собствените си лъжи

Токсичните хора лъжат компулсивно – не само останалите, но и самите себе си. Те правят всичко възможно, за да се убедят, че лъжите им са реалност. Естествено, трудно е да поддържаш адекватна мрежа от лъжи. Много лесно е да си припомниш събитие, което се е случило в действителност. Но когато става дума за измислени истории, тук вече нещата загрубяват. Лъжците често се саморазобличават, като започват да си противоречат с други лъжи.

Не се заместват в дребните кавги и избягват драмата

Повечето хора предпочитат да запазват аргументите си за себе си и за човека, с когото спорят. При токсичните е точно обратното. Те обожават да разпространяват мръсното бельо в публичното пространство и когато се развихри кавга, настояват всеки да вземе страна. Няма значение дали сте замесени или не (или дори дали познавате спорещите). Токсичната личност няма да ви позволи да останете неутрални.

Често кавгите между един или повече токсични души водят до истински катаклизъм, като невинните наблюдатели се превръщат в най-големи жертви.

Един израз обаче би могъл да ви спаси: „Това няма нищо общо с мен.“

Противопоставят се на грубияните

Това е може най-важният елемент в справянето с токсичните хора. Да се противопоставяме на грубияните във всеки един момент. Повечето нормални хора ще защитят уязвимите и ще помогнат на нуждаещите се. Токсичните от своя страна възприемат за плячка всеки, който е по-слаб от тях. Затова е важно да им се опълчваме – не само заради нас самите, но и заради околните.

Игнорират обидите

Обидите идват под най-различни форми, но може би най-ефективни са онези, дегизирани като комплименти. „Никога не бих имал смелостта да облека това“, „Толкова си забавен, дори не го осъзнаваш“, „Толкова мил човек си“. Това са само част от обиди, поднесени под формата на комплимент. Подобни изказвания често ви карат да се питате какво е искал да каже човека отсреща. Просто ги игнорирайте.

Не толерират самосъжаляващите се хора

Токсичните често си поставят маска на безпомощност, за да подмамят и манипулират останалите, за да се измъкнат от отговорност. Със сигурност сте чували изказвания от типа „Не мога да ти върна парите, защото не мога да си намеря работа“. А не могат да си намерят работа, защото нямат нужната квалификация. Нямат нужната квалификация, защото учителят им не се е отнасял както трябва да с тях. И т.н. и т.н. Винаги има причина за провала им и винаги вие сте онези, които трябва да разрешите проблема. Ако не го направите, значи сте като всички останали – не ги третирате както подобава.

Нормално е човек да изпитва някакво самосъжаление – например след гадна раздяла, смърт в семейството или нещо подобно. Но рано или късно ситуацията трябва да бъде загърбена. Трябва да продължим напред. И това е единствено и само наша отговорност, ничия друга.

Самосъжаляващите се хора живеят в един постоянен цикъл на мизерия. Те не правят абсолютно никакви усилия, за да променят живота си. Ако избягвате тези личности и отказвате да оправдавате апатията им, няма да бъдете забъркани в техния депресиращ свят, изпълнен с постоянни провали.

Изискват директни отговори на въпросите си

Токсичните хора правят всичко възможно, за да дават неясни, подвеждащи или необвързващи отговори. Целта им е хем да задържат информацията за себе си, хем да избегнат потенциалното подвеждане под някаква отговорност на по-късен етап.

Трикът в случая е да им задавате въпроси, на които може да се отговори само с „да“ или „не“. По този начин ще придобиете по-ясна представа за намеренията им.

Не угаждат на нарцисите

Нарцисите са влюбени в себе си или по-скоро – в идеята за себе си. Те често се самозаблуждават до такава степен, че губят връзка с реалността. Нарцисите често търсят комплименти, като се преструват, че нямат високо мнение за себе си. Те си правят множество снимки и постоянно ви карат да ги коментирате.

Най-добрият начин да се справите с тези хора е просто като игнорирате техния несекващ апетит за възнаграждение. Не е нужно да ги критикувате или да ги карате да се чувстват зле. Но когато не им обръщате внимание, ще им припомните, че всички ние сме хора и нашите животи са от еднакво значение.

Те посочват вината в токсичните хора

Токсичните хора ще направят всичко по силите си, за да избегнат вината. Дори и да е очевидно, че са сгрешили, ще се опитат да оправдаят постъпката си, като припомнят ситуация, в която някой друг е сторил нещо. За да се справите с подобни личности, трябва да им посочите ясно тяхната вина и да не приемате глупавите им извинения. Естествено, не е толкова лесно, колкото звучи. Но подобни ситуации ще им позволи да израснат и може би – да се променят.

Не можете да ги спечелите с фалшива доброта

„Пазете се от голия, който ви предлага блуза“, гласи стара африканска поговорка. С други думи – не можете да приемете нещо от човек, който не е в позицията да ви го даде. Например комплименти и жестове на любов.

Токсичните хора ще се опитат да спечелят даден човек, като го затрупват с комплименти. Те правят това обикновено, когато искат нещо от вас или когато представлявате някаква заплаха за тях. Вероятно ще обърнете внимание, че към другите не са толкова мили, може би дори са груби с клиентите или непознатите.

Не си мислете, че тези хора ви харесват или че намеренията им са добри. Те просто се опитват да получат нещо от вас.

Контролират собствените си емоции

Токсичните хора ще се опитат да манипулират емоциите на хората, за да постигнат своите цели. Интелигентните хора избягват подобни ситуации, като притежават пълен контрол над онова, което чувстват. Естествено, не е толкова лесно, колкото звучи. Понякога са нужни години наред, за да постигнете контрол над емоциите си. Затова най-добре избягвайте ситуации, които могат да ви накарат да постъпите нерационално или да се почувствате емоционално нестабилно.

Съсредоточават се върху решенията, а не върху проблемите

Когато нещо се обърка, токсичните хора са първите, които хвърлят вината върху някого. Те правят това, за да се оневинят и за да избегнат търсенето на решение или отстраняването на проблема.

Интелигентните хора ще заобиколят токсичните, като потърсят решение на проблема, а не се фокусират върху виновните. Те ще се опитат да поправят дадена ситуация, без значение дали са имали пръст в нея или не. Това показва, че са състрадателни и лоялни. В дългосрочен план подобно поведение винаги ще надделява над токсичните личности. Когато виниш друг за проблемите, показваш, че те е страх да се изправиш срещу  тях. Когато помагаш за разрешаването им, демонстрира истинско лидерство.

Коментари