На младите родители им трябват средно 14 месеца, за да свикнат с наличието на бебе. Приблизително половината майки и бащи са в състояние на шок по време на този процес.

Британски социолози изясниха, че местните млади родители цели 14 месеца привикват към бебето, пише medikforum.ru. 35% от участниците в изследването заявили, че не са били подготвени за това събитие ни най-малко, както и че изобщо не очаквали да минат тези изпитания, през които им се наложило, след раждането на детето. Почти у половината (49%) процесът към привикване към новия статус предизвикал състояние на шок.

Изследването показва също, че приблизително 52% от емоциите след раждането на бебето са свързани с удоволствие, а 48% - с тежък труд. Най-тежкият труд, както показва запитването, е свързан с повиването (25%), следван от честите будения нощем заради плачещо бебе (22%) и опитите да го приспят (14%).

Не трябва да смятате, че британските родители изпитват повече негативни емоции по време на възпитанието на детето. 38% са заявили, че усмивката на лицето на хлапето им носи най-голямата наслада и нивото на щастие се вдига на 8,5 от възможни 10. 14% от младите родители получават удоволствие от това, че се учат на нещо ново, а на 13% просто много им харесва да гушкат и гукат на бебето.

Запитването показва също и, че през първата година от живота на бебето родителите го държат на ръце 2 263 часа, което прави 6,5 часа на ден. При това те отделят 4,4 часа на ден за удоволствие и развлечение с хлапето.

Надя Горанова

Публикувано от Новите родители. Още за радостите, тревогите и подвизите на родителството четете ТУК.