Мария Монтесори е необикновена жена и вдъхновител за нов начин на общуване и възпитание на децата. Думите ѝ са не просто пълни със смисъл, но и невероятен урок за родителите как да се държат с децата, за да растат те щастливи и свободни.

Монтесори е сред първите италиански жени, завършили медицина, както и един от най-известните педагози в света. Нейният образователен подход „Методът на Монтесори“ е основан на независимостта на образователния път на детето и се фокусира върху зачитане на естественото, психологическо и социално развитие. Неслучайно го наричат революция във възпитанието и образованието.

Но освен изключителните резултати в педагогическата област, Мария Монтесори оставя и богато наследство от вдъхновяващи фрази, които са безценни за растежа на децата.

Ето 12 от най-известните нейни послания, които могат да ни послужат като добър урок и пример за възпитанието на малките.

Снимка: Shutterstock

1. Първият и най-важен признак, че един учител е успешен, е да може да каже: „Децата работят така, сякаш не съм съществувал“.

2. Първата предпоставка за развитието на детето е концентрацията. Дете, което се концентрира, е изключително щастливо.

3. Детето е източник на любов. Когато го докоснеш, докосваш любовта.

4. За да учиш, трябва да вълнуваш.

5. Родителите не са строители на детето, а негови настойници.

6. Никога не помагайте на дете, докато изпълнява задача, в която усеща, че може да успее.

Снимка: Shutterstock

7. Играта е работата на детето.

8. Да научиш детето да яде, да се мие и да се облича, е много по-дълга, по-трудна и търпелива работа, отколкото да го нахраниш, измиеш или облечеш.

9. Всичко, което е безполезна помощ, е пречка за развитието на природните сили.

10. Детето е едновременно надежда и обещание за човечеството.

11. Любовта има повече значение от електричеството, което хвърля светлина в тъмнината; от ефирните вълни, които позволяват на нашия глас да прекоси пространството; от всяка енергия, която човек е открил и използвал. От всички неща, тя е най-важната.

12. Ако сте се научили да учите, тогава сте създадени да учите.

По материали от Nostro figlio / Новите родители