12 важни умения на успешните хора

07 февруари 2018 г., 12:20
760

Снимка: Shutterstock

Съществуват много умения, от които всички ние не се нуждаем. Можем да сме щастливи и успешни и без да знаем как да си поправим двигателя на автомобила, как да програмираме уеб приложение или да поправяме прахосмукачка. Разбира се, това са полезни умения, но не задължителни.

Има обаче и други способности, които не могат да бъдат избегнати. Те са присъщи на успешните хора. Свързани са с редица аспекти от ежедневието ни. Не само са полезни, но и напълно незаменими. Блогърът Марк обяснява кои са те в marcandangel.com.

1. Поставяне на приоритети и тайм мениджмънт. Ако успехът зависи от ефективното действие, ефективното действие зависи от способността на човека да фокусира вниманието си там, където има нужда от него най-много. Това е способността да се разделя важното от маловажното. Много необходимо умение във всички сфери на живота, особено в тези, където има все повече шансове и фактори, които ни разсейват.

2. Поддържане на личното пространство чисто и организирано. Успешните хора имат собствени системи, които им помагат да намерят това, от което се нуждаят, точно когато имат нужда от него. Когато човек е неорганизиран, прекарва допълнителното време в търсене на имейл, телефонен номер или адрес и това намалява фокуса. Щом съсредоточеността спадне е нужно време тя да се възстанови. Така се губи реално време за действие.

3. Критично мислене и анализ на информацията. Живеем в епохата на информацията, когато ежедневно сме изложени на непрекъснато нарастващ, много бързо променящ се поток от данни. Да можем да оценяваме тази информация, да разделяме ценното от тривиалното и да го свързваме с друга информация е безценно умение.

4. Способност за вземане на информирано решение, основано на логиката. Да решаваш означава да знаеш какво да правиш на базата на наличната информация. Да можеш да реагираш бързо и ефективно чрез информацията, която имаш, е много важно, за да постигаш целите си.

5. Бързо и резултатно търсене в Google. Днес не е задължително да знаеш всичко, но е много важно да се ориентираш бързо и безболезнено в Google, за да откриеш това, което искаш да знаеш.

6. Основни умения по счетоводство и управление на парите. Факт е, че модерното ни общество е управлявано от постоянния обмен на пари. Финикийските знаци ни позволяват да имаме покрив над главата и храна на масата всяка вечер. Да знаеш как правилно да ги управляваш – да проследяваш и записваш разходите си и доходите, да спестяваш и инвестираш, е не само полезно умение по пътя към успеха, но и важно качество, за да оцелееш.

7. Ефективно общуване и преговаряне. Дай на хората в живота си информацията, от която се нуждаят, вместо да очакваш да знаят всичко. Това е основен принцип. Не опитвай да четеш мислите на други и не карай останалите да опитват да четат твоите. Повечето проблеми в семейството, приятелството, бизнес отношенията, започват с лоша комуникация. Говори честно.

8. Релаксация. Стресът води до влошено здраве, влошена способност да се вземат решения и лоша социализация, Затова, бъди внимателен и вземай почивка, когато ти е необходима. Забави темпото. Дишай.

9. Добре развито умение да се пише текст и да се оставят бележки. Писменото слово не си тръгва. Използва се всекидневно в работния живот и в личното време. Да знаеш да се изказваш писмено така, че останалите да те разбират добре, е от ключово значение. Ако записваме нещата, си помагаме да запомним какво чуваме, виждаме или четем, когато учим нещо ново или опитваме да запомним нещо специфично.

10. Създаване на връзки и контакти. Нетуъркинг. В свят, доминиран от постоянна иновация и обмен на информация, контактите създават канал, по който новините и идеите текат, споделят се, дискутират се и се усъвършенстват.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

 
 
Ключови думи:
Коментари