Съществуват много умения, от които всички ние не се нуждаем. Можем да сме щастливи и успешни и без да знаем как да си поправим двигателя на автомобила, как да програмираме уеб приложение или да поправяме прахосмукачка. Разбира се, това са полезни умения, но не задължителни.

Има обаче и други способности, които не могат да бъдат избегнати. Те са присъщи на успешните хора. Свързани са с редица аспекти от ежедневието ни. Не само са полезни, но и напълно незаменими. Блогърът Марк обяснява кои са те в marcandangel.com.

1. Поставяне на приоритети и тайм мениджмънт. Ако успехът зависи от ефективното действие, ефективното действие зависи от способността на човека да фокусира вниманието си там, където има нужда от него най-много. Това е способността да се разделя важното от маловажното. Много необходимо умение във всички сфери на живота, особено в тези, където има все повече шансове и фактори, които ни разсейват.

2. Поддържане на личното пространство чисто и организирано. Успешните хора имат собствени системи, които им помагат да намерят това, от което се нуждаят, точно когато имат нужда от него. Когато човек е неорганизиран, прекарва допълнителното време в търсене на имейл, телефонен номер или адрес и това намалява фокуса. Щом съсредоточеността спадне е нужно време тя да се възстанови. Така се губи реално време за действие.

3. Критично мислене и анализ на информацията. Живеем в епохата на информацията, когато ежедневно сме изложени на непрекъснато нарастващ, много бързо променящ се поток от данни. Да можем да оценяваме тази информация, да разделяме ценното от тривиалното и да го свързваме с друга информация е безценно умение.