12 книги, препоръчани от Ърнест Хемингуей

26 декември 2017 г., 18:00
6218

ShestakovV / Shutterstock.com

През 1934 г. младият тогава журналист Арнолд Самуелсон се среща с Ърнест Хемингуей в дома му във Флорида и прочутият писател остава толкова впечатлен от напористия младок, че му изготвя списък с книги, които всеки човек и най-вече потенциален писател трябва да прочете.

Сайтът Bright Side ни предлага същия списък - на някои от най-интересните литературни произведения, които може да срещнете. Ето кои са те:

"Синият хотел" на Стивън Крейн

Това е колекция от разкази на починалия едва на 29 години писател. В краткия си живот, той успява да стане един от най-важните представители на реализма в американската литература. Считан е за писател, изпреварил времето си.

"В открита лодка" на Стивън Крейн

Четирима души на борда на лодка след корабокрушение. Вълни от емоции и проникновени философски прозрения. Това е книга, която няма да ви остави равнодушни.

"Мадам Бовари" на Гюстав Флобер

Благодарение на новаторския реалистичен изказ на автора и необикновения начин на изпълнение романът е считан за едно от най-значимите произведения във френската литература. Романът е публикуван за първи път през 1856 г. в списание "Ревю дьо Пари".

"Дъблинчани" на Джеймс Джойс

Сборник от 15 разказа, първоначално издаден през 1914 г. Те създават натуралистично изображение на живота на ирландците от средната класа в Дъблин в началото на XX век. Историите са написани, когато ирландският национализъм е на върха си.

"Червено и черно" на Стендал

Това е вторият роман, написан от Стендал. Книгата е за живота и страстите на един интелигентен и амбициозен млад мъж, Жюлиен Сорел, който се опитва да се издигне над средата си и да успее с комбинация от усилена работа, талант и интриги. Публикувана е през 1830 г. във Франция. 

"Души в окови" на Съмърсет Моъм

За "Души в окови" би могло да се каже, че е първия истински шедьовър на един от най-известните английски писатели Съмърсет Моъм. Романът излиза за първи път през 1915 година, посрещнат враждебно от критиката, но въпреки това издържа изпитанията на времето.

"Ана Каренина" на Лев Толстой

Роман на Лев Толстой, който отразява трагичната любов между Анна Каренина, омъжена жена и офицера Вронски. Публикуван е в осем части последователно през 1873—1877 година в периодично руско издание; първото цялостно книжно издание е от 1878 година и се състои от 864 страници.

"Война и мир" на Лев Толстой

За пръв път е публикуван между 1865 и 1869 г. Романът разказва за Русия по времето на Наполеон. Сюжетът разкрива съдбата на пет аристократични семейства в периода 1805-1813 като някои от героите са исторически лица.

"Буденброкови" на Томас Ман

"Буденброкови" е роман на Томас Ман, написан през 1901 г., за който авторът получава Нобелова награда за литература през 1929 г. Това е първият роман на Томас Ман, разказващ история за любов, предателство, страст, интриги и омраза.

"Братя Карамазови" на Роман от Фьодор Достоевски

Това е роман на руския писател Фьодор Достоевски, публикуван през годините 1879-1880 в списание „Руски вестник“. Творбата е последната книга на знаменития автор, считана за неговото най-добро произведение и един от големите шедьоври на световната литература. Книгата е философски роман, разглеждащ етически проблеми като Бог, свободата на волята и морала.

"Брулени хълмове" на Емили Бронте

Името на романа идва от едно Йоркшърско имение на хълмовете, около което се развива историята. "Брулени хълмове" е един трагичен разказ за любов и омраза, за изпепеляващи страсти, които погубват човека и го превръщат в жив призрак. Първият български превод на романа е от 1957 г.

"Американецът" на Хенри Джеймс

Историята на един прям американски милионер, който иска да се ожени за представителка на френско аристократично семейство. Книгата разкрива разликите между американската и европейската култура и различната интерпретация на теми като свобода, предателство и кавалерство.

Ключови думи:
Коментари