На днешния ден през 1953 г. в гр. Перник е роден Людмил Стойков Янков, "Човека, Поета, Мечтателя, Героя от Еверест".

Людмил Янков завършил лесотехническия институт през 1978 г. и се установил да живее в гр. Кюстендил. Започнал да се занимава с алпинизъм през 1976 г. Три години по-късно той вече е член на националния отбор по алпинизъм и нещатен треньор на алпийския клуб в Кюстендил.

Идват и международните изяви, които са много убедителни:

Изкачвания по големите стени на Доломитите 1980 г. – Чивета, Чима Овест, Чима Пиколисима, Мармолада. Изкачване и на връх Елбрус в Кавказ през същата тази година, от където се спуска със ски и така става първият българин, сторил това.

Макар и със “скромен” височинен опит Людмил е един от участниците в първата българска хималайска експедиция “Лхоце 81”.

Следващата година 1982 била невероятно добра за кюстендилския алпинист – Северната стена на Матерхорн, където се опитал да заснеме филм, но за съжаление се оказало, че всички ленти са били поставени на обратно и носенето на тежката и неудобна камера по тази опасна стена, се оказало напразно. През лятото на 1982 г. Людмил изкачил три от седемхилядниците на Памир – Ленин, Корженевская и Комунизъм.

Година по-късно Л. Янков преминава и по още една от класическите северни стени на Алпите – Айгер. На следващата година той е в състава на втората българска хималайска експедиция “Еверест 84”. Упоритостта с която се опитал да помогне на изпадналия в беда Христо Проданов е пословична. Тази негова постъпка му носи една от най-престижните международни награди „Faireplay” …

Публикува свои стихове и разкази във вестниците "Литературен фронт", "Пулс", "Труд". През 1987 год. получава наградата за публицистика на в. "Пулс", а през 1988 г. става лауреат за литература за книгата си "Мечта отвъд долините". След смъртта му излиза стихосбирката "Гранитна вода" и публицистичната му книга "Стената".

На 17-ти април 1988 г. загива по време на изкачване на връх Камилата в Рила.

Източник: http://www.alpineclub-vihren.com/