Онзи ден осемгодишният ми син ме попита: „Днес какво научи в работата?” Той, разбира се, имитираше въпроса, който ежедневно му задавам за нещата, които е запомнил в училище. И въпреки това думите му ме накараха да се замисля. Какво наистина съм научил в работата си? Не просто днес, а всеки ден?

Затова отделих време и се замислих. Резултатът беше този списък, който обхваща накратко най-ценните неща, които съм научил през годините на работа с най-различни хора – от програмисти през търговци до висши мениджъри.

1. Можете да направите каквото пожелаете, но не можете да свършите всичко.

В живота се срещат безбройни възможности и умението ви да постигате успехи е ограничено единствено от въображението ви. И все пак компромисите винаги са необходими. Понякога изборът на една посока ви пречи да напреднете в друга.

2. Не може да се спори за убеждения.

Повечето хора смятат, че убежденията им са следствие от обективни факти. Истината е, че ние организираме и интерпретираме фактите въз основа на своите убеждения. Затова колкото повече факти внасяте в спора, в който защитавате дадено свое убеждение, толкова по-малко вероятно е събеседникът ви да промени становището си.

3. Натискът предизвиква съпротива.

Естествената човешка реакция на натиск е да се даде отпор. Ето защо днес „твърдите продажби” не работят и, всъщност, никога не са работели. Това е и причината мениджмънтът с желязна ръка винаги да се проваля.

4. Може да промените само мислите и действията си.

Повечето неясноти и разочарования в живота и бизнеса идват от безплодните опити 1) да се опитваме да променим другите и 2) да се опитваме да променим външните събития. Всичко, което реално можете да контролирате, е начинът ви на мислене, думите, които казвате и нещата, които правите.