10 урока, които научих от бизнеса

28 март 2018 г., 12:20
575

Shutterstock

Онзи ден осемгодишният ми син ме попита: „Днес какво научи в работата?” Той, разбира се, имитираше въпроса, който ежедневно му задавам за нещата, които е запомнил в училище. И въпреки това думите му ме накараха да се замисля. Какво наистина съм научил в работата си? Не просто днес, а всеки ден?

Затова отделих време и се замислих. Резултатът беше този списък, който обхваща накратко най-ценните неща, които съм научил през годините на работа с най-различни хора – от програмисти през търговци до висши мениджъри.

1. Можете да направите каквото пожелаете, но не можете да свършите всичко.

В живота се срещат безбройни възможности и умението ви да постигате успехи е ограничено единствено от въображението ви. И все пак компромисите винаги са необходими. Понякога изборът на една посока ви пречи да напреднете в друга.

2. Не може да се спори за убеждения.

Повечето хора смятат, че убежденията им са следствие от обективни факти. Истината е, че ние организираме и интерпретираме фактите въз основа на своите убеждения. Затова колкото повече факти внасяте в спора, в който защитавате дадено свое убеждение, толкова по-малко вероятно е събеседникът ви да промени становището си.

3. Натискът предизвиква съпротива.

Естествената човешка реакция на натиск е да се даде отпор. Ето защо днес „твърдите продажби” не работят и, всъщност, никога не са работели. Това е и причината мениджмънтът с желязна ръка винаги да се проваля.

4. Може да промените само мислите и действията си.

Повечето неясноти и разочарования в живота и бизнеса идват от безплодните опити 1) да се опитваме да променим другите и 2) да се опитваме да променим външните събития. Всичко, което реално можете да контролирате, е начинът ви на мислене, думите, които казвате и нещата, които правите.

5. Никога не знаете какво си мислят другите.

Всеки човек има три лица. Първото е предназначено за света като цяло. Второто бива споделяно с приятели и роднини. Третото лице е онова, което всеки пази единствено за себе си. Вие никога не може да знаете какво е то.

6. Извисявате се (или се принизявате) до нивото на своите очаквания.

Веднъж срещнах едно момче, което бе останало без пукната пара, използваше наркотици, бе затлъстяло, често пияно, „абонирано” за лоши любовни връзки и чест посетител на арестите и затворите. На дясното му рамо имаше татуировка, която си бе направило на 16-годишна възраст. На нея пишеше: „Роден да губи.”

7. „Доброто старо време” не беше чак толкова добро.

Много хора мечтаят да са били родени в по-прости времена, като например 50-те години на миналия век, Викторианската епоха в Англия или дори Средновековието. Каква глупост! По всички разумни критерии ние живеем в най-добрия, най-здравословен и най-щастлив период в историята.

8. Добрите продуктови идеи са по две за лев.

В пространството витаят милиони страхотни идеи, които, ако се приложат, могат да направят на някого милиони. Но не идеите са основното. Най-важно е умението да приложите една идея и да я превърнете в реалност.

9. Никой няма монопол над истината.

Политиците, свещенослужителите, пророците и експертите един през друг твърдят, че те (и само те) знаят истината. Вероятно понякога са искрени в това си убеждение, но всички те са човешки същества и поради тази причина тяхната „истина” е продукт на ограничения човешки ум – и затова е несъвършена.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари