Животът често е много по-просто устроен, отколкото ни се струва. Усложняваме го сами. Ако по-често си припомняме истинския смисъл, вероятно ще ни е много по-лесно да си осигурим спокоен и щастлив живот. А ето ги и 10-те правила за това:

1. Бъдете търпеливи.

Никой никога не е успял с пришпорване и прибързване. Дайте си време, успокойте се, помислете, преценете и действайте.

2. Не споделяйте прекалено много.

Личното пространство нека си остане лично пространство. Не поделяйте, не прекалявайте, не прекрачвайте границите, които сами сте си поставили отначало. Не се увличайте в прекалено говорене и не си мислете, че усмивката е равнозначна на приятелство. Колкото повече запазвате за себе си от личния си живот, толкова по-добре.

3. Не очаквайте прекалено много от другите.

Занижете очакванията си от другите хора и ще изпитвате много по-рядко разочарование. Хората са такива каквито са, нито ще ги промените, нито ще ги запазите като приятели, ако искате постоянно да ги променяте. Не очаквайте много и ще получите повече, отколкото сте се надявали.

4. Не се срамувайте от чувствата си.

Не се страхувайте да се страхувате. Не се срамувайте да плачете, да се отказвате, да сте емоционални. Изливането на чувствата са добър начин да освободите вътрешното напрежение.

5. Не взимайте решения под въздействие на афект.

Гневът не е добър съветник. Успокойте се, изчакайте, преспете до следващия ден и помислете отново. Не действайте под въздействието на гняв и афект. Много по-добре да се запазите с реакцията си, отколкото да съжалявате после.

6. Отнасяйте се към другите така, както искате да се отнасят към вас.

Каквото повикало – такова се обадило. Няма как да се държите зле, но да очаквате добро отношение, да предадете, но да очаквате вярност. Дръжте се с другите така, както искате те да се държат с вас.

7. Учете по нещо ново всеки ден.

Не се оставяйте да разчитате на стари лаври. Не позволявайте мозъкът ви да „ръждясва“. Тренирайте паметта си с четене, с развиване на нови умения, с научаване на нещо ново. Всеки ден е шанс да бъдете нещо повече от предишния ден.

8. Животът е хубав, но не е справедлив.

Не очаквайте, че винаги всичко ще бъде справедливо. Всъщност много повече пъти не е честно, отколкото обратното. Когато веднъж приемете този факт, ще ви бъде много по-лесно.

9. Късметът произтича от здравия труд.

Не разчитайте на късмета си. трудолюбието се възнаграждава. Амбицията и любознателността са печелившите стратегии за успех.

10. Вярвайте в себе си!

Никога не губете вяра в себе си и собствените си сили. Вие сте единственият човек, на когото можете да разчитате напълно. Може би ще преживеете ден, в който никой няма да може да откликне на нуждата ви, да се притече на помощ. Тогава какво остава – собствените ви сили. Вярата в себе си е определяща за начина, по който се държим със себе си. А начинът, по който се отнасяме към себе си е определящ за това, което искаме и можем да бъдем утре.