10-те божи заповеди за богатство и щастлив живот - част 3

13 март 2018 г., 12:20
1186

Copyright: Halfpoint / Shutterstock

Най-важното, което трябва да знаем за парите и тяхното управление, за да си осигурим спокоен и щастлив живот са синтезирани в 10 универсални правила от финансовия експерт Стойне Василев. Ето и последната част на статията, в която той споделя ценен опит и познания.

Заповед № 6 Бъдете пестеливи, но не стиснати

Ключът към натрупване на богатство и щастлив живот не е да се харчи по-малко, а да намалим разходите си, като запазим стандарта си на живот. Ако обичате да вечеряте от време на време навън, но си кажете, че повече няма да го правите – да, това може да увеличи малко спестяванията ви, но ще ви накара да се чувствате кофти. Това няма да ви помогне да продължавате да спестявате, а още по-малко ще се превърне в устойчив навик.

Ако вместо това, ходите в такива ресторанти, в които има намаление на дадени ястия или специални промоции (потърсете в Grabo.bg и други сайтове), ще спестите пари и ще се чувствате добре. Ние сме ходили на хубави места в 4 и 5 звездни хотели на половин цена.

Спестяването на пари е важно, но избягването на лишения е още по-важно. Ще ви разкажа за един навик (не знам дали мога да го нарека така) от детството ми. Като малък не бях прахосник и винаги си разпределях джобните за поне една седмица напред. Като всеки тийнейджър, обаче, съм се поддавал на изкушението да си взема нещо по-скъпо, за да не се деля от другите. В тези случаи съм оставял с няколко лева за 3-4 дни напред.

Всеки разумен човек би разпределил остатъка по равно за оставащите дни. Не и аз. Това положение ме караше да се чувствам зле, като беден (не знам дали съм осъзнавам какво точно значи това). Тогава отивах в най-скъпата сладкарница в града, купувах си парче от любимата ми торта, заедно с кенче кола и се наслаждавах на мига. Последните ми пари отиваха за няколко игри на билярд с приятели, като аз „черпех”. Така се чувствах добре и вярвах, че следващите дни ще ги изкарам все някак.

И така се случваше – или баба и дядо ми даваха пари (срещу някаква работа, разбира се), или продавах някоя картинка от дъвки „Турбо”, или просто се правех, че съм си забравил парите вкъщи. Това го правя и като възрастен, въпреки че скоро не се е случвало. Ако просто разпределя оставащите ми малко пари и се лишавам, съзнанието ми ще се ограничи и ще мисли само как да спестя някоя стотинка, вместо как да изкарам още пари. Пробвайте този трик – не знам как, но действа!

Като изключим хората, които нямат възможности и купуват евтини и нискокачествени продукти, има страшно много други хора, които така пестят и мислят, че това им помага да живеят по-добре. Аз разбрах, че това не е така. Ако това продължи достатъчно дълго време, мозъкът ни ще се превключи на „ограничен” режим и ще си мисли „Щом непрекъснато пестим и се лишаваме, значи сме бедни. Дай да се ограничаваме още повече, за да издържим по-дълго време”. А от този омагьосан кръг няма излизане. Най-много да попаднете в новините със заглавие като „Клошар почина като остави милиони левове на неизвестни наследници”.

Заповед № 7 Харчите не пари, а време

Отивате в мола и давате за дрехи от модна марка 200 лева. Но това не са само пари. Ако работите за 1,500 лева на месец или около 68 лева на ден, то вие сте изхарчили 3 дни от своя живот. Почти всичко, което притежавате, можете да си купите същото. Времето, обаче, няма как да си го купите. След като го изхарчите, не може да си го възстановите, нали?

Следващият път, когато си купувате нещо с пари, особено които са изкарани от работа, която не харесвате, вие си харчите живота. Не казвам да не си купувате нищо. Ако тези дрехи наистина ви харесват, ще ви направят щастливи и имате нужда от тях – купете си ги. Само не забравяйте, че те се равняват на 3 дни от вашия живот. Сега вече изборът е по-ясен: дрехите или три свободни дни. Кое предпочитате? В тази връзка, колко дни (месеца) струва смартфона ви?

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари