Ако харесвате своя градински чадър и приятната сянка, която той Ви осигурява през лятото, ще трябва да се грижите добре за него – това е единственият начин да направите така, че верандата или дворът Ви да изглеждат красиви и добре поддържани, а самият чадър да Ви служи вярно години наред.

Факт е, че един градински чадър може доста бързо да започне да изглежда зле, тъй като с времето той се запрашава, обезцветява и покрива с петна. В следващите редове ще намерите 10 начина да го поддържате в перфектна форма.

Почиствайте петната веднага

Падащи листа и плодове или изпражнения на птици – отвореният чадър ще Ви защити от тях, но по него ще останат петна. Заемете се с тях веднага, щом ги видите. Изчеткайте засъхналите части и измийте на място с мека гъба, топла вода и препарат. Оставете да изсъхне на открито.

Поддържайте чадъра сух

Ако искате да сте сигурни, че правите най-доброто за своя градински чадър, никога не го сгъвайте мокър. Когато не го използвате, дръжте го на сухо и сенчесто място. Може да вземете и защитен калъф, за да предпазите чадъра от дъждовете.

Измивайте алуминиевите части

За да поддържате алуминиевата рамка чиста и бляскава, избърсвайте я редовно с топла вода и препарат за съдове. Ако по метала остават петна от изсъхващите капки, полирайте с разтвор от 1 част бял оцет и 9 части вода. Накрая винаги подсушавайте.

Почиствайте дървените рамки

Ако Вашият градински чадър има дървена рамка, тя също има нужда от редовно измиване. По принцип можете да го направите с разтвор на препарат за дървени рамки в топла вода, но за да сте сигурни, че е удачно, прегледайте указанията на производителя, преди да започнете с миенето.

Не използвайте абразивни препарати

Колкото и замърсен да Ви се струва чадърът, никога не го почиствайте с абразивни препарати – нито сенника, нито рамката. Рискувате да го надраскате и да увредите защитните му покрития.

Внимавайте при сгъване и разгъване

Понякога чадърите се сгъват или разгъват доста трудно. Ако в такъв момент се наложи да използвате повече сила от обикновено, не го насилвайте – така рискувате да повредите спиците или плата на сенника. Проверете дали има натрупан прах или частици пясък между движещите се части и ги почистете с прахосмукачка. Възможно е да има нужда и от смазване.

Съхранявайте чадъра правилно

Добре е да сгъвате чадъра винаги, когато не го използвате, а когато го приберете за зимния сезон, уверете се, че го съхранявате на сухо място. Важно е също така и да го сгънете и приберете там абсолютно сух. В противен случай рискувате по него да се развие мухъл или да се образуват петна.

Защитете чадъра с покривало

Осигурете на градинския си чадър покривало, което да го защитава, докато е сгънат и не го използвате. Освен че ще го предпазва добре от дъждовете през активния сезон, покривалото ще върши отлична работа и докато съхранявате чадъра през зимата.

Внимавайте с ветровете

Ако живеете на ветровито място, не оставяйте чадъра на открито, когато не го използвате. Във ветровитите дни го прибирайте на сигурно място, за да го предпазите от падане и повреди.

Осигурете стабилна основа

Използвайте подходяща система или тежка основа за чадъра, за да го предпазите от падане, тъй като то може да е опасно и за него, и за Вас.