10 стъпки за преодоляване на нуждата от одобрение

24 юни 2018 г., 17:10
8020

Shutterstock

Психологът Робърт Лийхи, специалист по когнитивна терапия, предлага няколко прости техники, които всеки може да използва, ако желанието да бъде харесван от околните му пречи да живее пълноценно.

Идентифицирайте ситуацията.

Кои ситуации предизвикват нуждата от одобрение? Например, искате да помолите някого да промени поведението си. Веднага започвате да усещате безпокойство, заради собствените ви чувства и страхове.

Какви са предимствата и недостатъците на нуждата от одобрение?

С какво ви вреди? Например, може да ви затрудни да бъдете честни, може да ви затрудни да задоволите нуждите си, може лесно да позволите на хората да се възползват от вас. Но може да мислите, че всички ще ви харесат, ако имате нужда от тяхното одобрение или че това ще ви попречи да бъдете нарцисист. Наистина ли работи?
     
Какви отрицателни мисли ви хрумват автоматично?

Например от типа „Тя ще помисли, че съм несправедлива“, „Тя няма да ме хареса” или „Той мисли, че съм досаден”. Също така може да помислите: „Ужасно е, когато някой не ме харесва” или „Не мога да понасям спорове”.
     
Какво означават тези мисли за вас? Един мъж споделя: „Ако тя не ме харесва, значи не съм прав” или „ Ако те не ме харесват, значи съм лош човек”. Друг човек предполага: „Хората ще говорят за мен и няма да имам приятели”. Това са причините да се нуждаете от одобрение.     

Проучете доказателствата и логиката на вашите мисли.

Например, наистина ли сте лош човек и непременно ли грешите, ако някой не е съгласен с вас? Може ли да имате просто различна информация, интерпретации или идеи? Може ли да сте прави? Ако мислите, че хората ще ви се обидят, замислете се за случаите, в които сте били откровени с някого и въпреки това той ви е останал приятел.

Използвайте техниката на двойния стандарт.

Ако някой не е съгласен с вас, винаги ли се разстройвате? Отписвате ли този човек завинаги? Какъв съвет бихте дал на приятел, ако някой не харесва казаното от него? Бихте ли заключили, че той е лош човек? Защо сте толкова по-толерантни към другите хора, отколкото към себе си? Опитайте се да мислите за себе си така, както бихте подкрепили най-добрия си приятел.
     
Какво можете да направите, ако някой не ви хареса?

Поставете го в перспектива. Да кажем, че уверено сте остояли позицията си пред някого и сега той не ви харесва. Ако оставите този човек настрана, дори да е ценен за вас, какво още можете да направите? Можете ли да се видите с партньора си, с приятели, близки, деца, колеги? Можете ли да правите нещата, които обичате? Ако можете да правите всичко, което сте правили преди, тогава каква е разликата, ако някой не харесва това, което казвате, или изобщо вас като човек?

Как ще се чувствате в бъдеще?

Често се разстройваме за нещо, което се случва сега, но не осъзнаваме, че всички наши емоции са отворени към промяна. Твърде вероятно е да сте преживели нещо, да речем, преди три месеца, но сега изобщо да не се сещате за него. Това е така, защото други преживявания са се натрупали, които са поставили нещата в перспектива и са ви помогнали да се отърсите от преживяването.

Нормализиране на неодобрението.

Често се разстройваме за нещо, което се случва на всички. Познавате ли човек, когото всички харесват? Повечето хора, дори и най-харесваните, имат по някой, който изобщо не ги харесва. И те продължават да оцеляват и процъфтяват - тогава защо да бъдете единственият човек, който трябва да получава универсално одобрение?    

Практикувайте.

Най-добрият начин да преодолеете безпокойството и страха е да практикувате поведението, което ви тревожи. Ако например неодобрението ви притеснява, отидете в някой магазин и поискайте 50% отстъпка за нещо, което нямате намерение да купувате. Продавачът ще ви гледа, сякаш сте луди. Можете да кажете: „Мислех се, че днес ще се спазаря”. Въпросът е, че когато целенасочено събирате безобидно неодобрение, ще усетите, че нищо важно не се променя. Освен че свиквате да остоявате позициите си.

Загрижеността за одобрението на околните е част от това, че сме хора и не искаме да се движим враждебно, егоистично и неуважително. Но можете да бъдете дипломатично уверени, чувствителни към другите и все пак да правите неща, които другите хора няма да харесат. Единственият начин да живеем пълноценно е да толерираме известно неодобрение. Един мой приятел ми каза в колежа: „Каквото и да правиш, някои хора просто няма да те харесат”. Това ми помогна да се освободя от необходимостта всички да ме харесват на всяка цена.

Източник: Psychology Today

Коментари