Причините за голяма част от психологическите проблеми в зряла възраст се крият в емоционалните впечатления от детството. Ето какви нежелателни характеристики развиват хората в следствие на някои разпространени родителски поведения.

Прекомерна тревожност, депресия, липса на независимост

Напоследък придоби популярност представата за „родителя-хеликоптер“, който винаги кръжи над детето си, готов да се намеси във всеки възможен момент. Но „наблюдението под лупа“ и прекомерната защита водят до психологически проблеми. Ако все още не можете да вземете важно решение, без преди това да говорите по телефона с родителите си, вероятно сте били отглеждани по този начин.

Пристрастявания и екстремни хобита

Ако родителите непрекъснато обясняват на детето колко проблеми причинява, то ще сметне, че всички ще са по-добре без него. Резултатът е, че като възрастен то подсъзнателно търси начини за самоунищожение – от злоупотреба с алкохол и наркотици, до опасни и рискови хобита.

Неспособност да си почиваш и да се отпуснеш

„По-сериозно!“, „Спри да се лигавиш!“, „Не се дръж като бебе!“ Подобни фрази създават прекалено сериозен възрастен, който никога не може напълно да се отпусне, не разбира децата и мрази „незрелите“ хора.

Изключително ниско самочувствие, желание да бъдеш като някой друг

Родителите, които сравняват децата, с „по-добрите“ други деца възпитават самокритичен тийнейджър, а после и възрастен комплекс за малоценност. Те винаги ще се опитват да се справят по-добре, като същевременно ще мразят себе си, за това че не са „по-добри“ по начало.

Проблеми в личния живот

Съветите да не се доверяваш на никого могат да доведат до това: да чувстваш, че светът е враждебен и пълен с капани. Подобни възрастни могат да имат сериозни проблеми с доверието.