Щастливите хора живеят по-различно. Не, те нямат по-различен живот. Просто се справят по-добре в своята работа и в света като цяло в сравнение с онези, които са нещастни. Щастието е резултат от субективната интерпретация на възприятията ни. Разбира се, начинът, по който възприемаме света, не винаги е въпрос на избор. Често той ни изненадва доста неприятно.

През по-голямата част от времето обаче ние се озоваваме в ситуации, които са продиктувани от нашите собствени решения. Именно начинът, по който живеете живота си, определя дали сте щастливи или не. Писателят Пол Хъдсън вярва, че съществуват някои простички правила, които щастливите хора винаги следват и от които всички ние можем да се поучим.

1. Щастливите хора не се опитват да се харесат на всички – основно защото не им пука дали са харесвани или не

Те се харесват такива, каквито са. Отговарят единствено пред себе си. Бихте могли да ги харесате. Или да ги намразите. Можете въобще да не им обръщате внимание. За тях това няма никакво значение.

Те правят онова, което са си решили. Не се опитват да спечелят одобрението ви, не се стремят да ги приемете. Не искат да бъдат част от вашия отбор, просто защото самите те са отбор. Живеят живота си така, както намерят за добре и ако ги харесвате заради това им качество – хубаво. Ако ли не – така да бъде,

2. Те правят нещата, защото искат, а не защото вярват, че така трябва

Щастливите хора не смятат, че трябва да правят каквото и да било. Освен да плащат данъци, разбира се. Всичко останало е решение, последвано от умишлено действие. Ако вършат нещо, отиват някъде или участват в нещо, то това е така, защото го искат.

Никой не ги е накарал да го сторят, не ги е подмамил с нещо. Това е така, тъй като те ценят собственото си мнение преди това на всички останали. Вършат онова, което смятат, че е редно, без да искат разрешение.

3. Обичат приятелите си, но не разчитат на тях

Приятелите са трудна тема, тъй като в действителност те не ви принадлежат, нали? Те са отделни хора, които имат свои собствени нужди и желания. Хора, които винаги ще поставят себе си пред вас и вашите цели. Страхотно е да имате приятели, но ако разчитате прекалено много на тях, ще останете разочаровани.

Щастливите хора имат наистина близки приятели. Те обаче са независими, за да избегнат именно тези моменти. Липсата на независимост и прекалено голямото разчитане често развавля приятелствата (и всички връзки, ако трябва да бъдем коректни).

4. Когато ги попитате какво правят, те не ви казват своята работна титла

Щастливите хора ще ви разкажат за нещата, които вършат в живота си – местата, които са посетили или планират да посетят. Проектите, които са стартирали или от които са част. Проблемите, върху които работят.

Когато ги попитате какво правят, те ще ви съобщят какво вършат със своя собствен живот, не каква им е работата, с която изкарват прехраната си, за да водят живота, който един ден искат да живеят. Трикът тук е, че тези индивиди знаят, че не трябва да чакат да заживеят живота на своите мечти. Начинът, по който живеете в настоящето, определя колко щастливи сте всъщност.

5. Когато ги попитате къде живеят, те ще ви отговорят „В момента...“

Щасливите хора имат навика да се местят често. Може би защото пътешествията се отразяват добре на душата. Или пък защото застояването на едно място ги отегчава.

А може би защото обожават запознанствата с нови хора и изпитването на нови преживявания. Или пък още не са открили подходящото място, на което да се устроят. Тези индивиди разглеждат света като техен дом, а не отделната страна или град. Ако ги попитате къде живеят, те ще ви отговорят „на земята“