Психопатите не са задължително убийци. Много от тях се държат и се трудят като всички нас. Но има някои характеристики, които отличават психопата като безпощадност и липсата на емпатия, пише Insider.

Често психопатите изглеждат нормални, което ги прави трудни за идентифициране.

Обща черта, която психопатите обикновено имат, е тяхната кариера. Например много от тях заемат лидерски позиции поради своята безскрупулност, харизма и безстрашие.

Кевин Дутън, британски психолог и писател, специализира в изулчаването на психопатията, описва видовете работни места, които привличат най-много психопатите. "Функционалните психопати", както ги нарича Дътън, използват своята далновидност, за да успеят в обществото както всички останали. С други думи, психопатите често живеят като нормални хора с няколко отличителни черти, които ги правят различни.

Ето и кои са 10-те професии, в които най-сигурно може да попаднете на психопат, класирани във възходящ ред по тяхната популярност.

10. Държавен служител. Те са идеални "за поддържане на реда", защото се справят отлично в кризисни ситуации, безчувствени са към другите и са склонни да бъдат много интелигентни и логични.

9. Готвач. Повечето психопати нямат интерес да навредят на другите, така че не се притеснявайте от факта, че имат достъп до огън и ножове. Психопатите всъщност процъфтяват в хаоса, в който останалите могат да се провалят, което може да е една от причините те да работят толкова добре в забързаната кухня. 

8. Свещеник. Религиозните организации осигуряват възможност на психопата да експлоатира и манипулира другите, докосвайки се до съкровените им тайни, като същевременно дават легитимност на неговите действия. 

7. Полицейски служител. Една от особеностите на психопатите е тяхната хладнокръвност, когато са под напрежение, така че това е огромно предимство за полицейския служител. 

6. Журналист. Особеностите на психопатите като очарование, фокусиране, безскрупулност и действие, са идеални за журналиста, особено когато има крайни срокове и трябва да получи отговори от своите източници. 

5. Хирург. Устойчивостта на стрес е първостепенната личностна черта, характерна за лекарите, а също така и фактът, че хирурзите трябва да взимат бързи и трудни решения всеки ден.

4. Продавач. Психопатът, който работи в продажбите, вероятно показва черти като безскрупулност, самостоятелност, умение да краде контакти, безмилостно желание да печели, както и неспособност да бъде отборен играч. 

3. Работещ в медия. Някои психопати проявяват нарцисизъм, което може би е полезно за работа, която изисква обществено внимание. Популярността на този избор на кариера за психопатите може да се дължи и на факта, че да сте телевизионна или радио звезда, изисква също така да останете спокойни, когато работите под напрежение. 

2. Адвокат. Черти като самочувствие, студенокръвие и измамен чар са много полезни за адвокатите. 

1. Изпълнителен директор. Психопатите понякога създават хаос за всички останали, което ги прави да изглеждат хладнокръвни, когато всички около тях се борят. Някои психопати могат да използват този метод, за да се изкачат по стълбата на кариерата до върха. Другите не са непременно манипулативни и достигат до върха само благодарение на уменията си.

Източник: Мениджър Нюз