Ако все по-често разсъждавате над живота си и се питате дали сте щастливи, ако сте попаднали в кръговрата на една повтаряща се монотонно въртележка, значи е време да вземете мерки. Следните 10 признака говорят за това, че животът ви постепенно се разпада. Всички сме изпадали в подобна ситуация, но ако това е ваше постоянно усещане, значи работата е сериозна.

1. Не проявявате интерес към нищо.

Ако сте изгубили вълнението си, ако нищо не привлича вниманието ви и не може да ви зарадва, то значи положението е сериозно. Ако дните ви са започнали да си приличат толкова, че почти са се слели, предприемете незабавно нещо – вземете си отпуска и заминете нанякъде.

2. Не се интересувате от себе си или от дома си.

Ако сте се запуснали и домът ви е потънал в мръсотия, това говори за липса на енергия, желание и силна апатия към живота. Пуснете си музика и започвайте да чистите – ще ви подейства ободряващо. А после обърнете внимание и на себе си – вземете си душ, купете си нови дрехи, спазвайте хранителен режим.

3. Мразите работата си.

Току-що сте пристигнали в офиса, а вече броите часовете до обедната почивка. Защо си го причинявате? Ако не харесвате нито работата, нито колегите си, сменете обстановката.

4. Отказвате да общувате с другите.

Всеки се нуждае от лично пространство, но ако това уединение продължава с дни и седмици, значи нещо не е наред. Опитайте се да осъществите контакт с приятел, който наистина ви е близък и би разбрал лошото ви настроение.

5. Всичко ви ядосва или дразни.

Ако се дразните на това, че съпругът ви е забравил да изхвърли боклука или че детето ви получи двойка в училище или че цветът на лака ви е червен, а не лилав, или че грее слънце, или че вали, спрете и си поемете глътка въздух. Най-често причината за гнева ви се крие по-дълбоко, открийте каква е тя.

6. Имате цял куп лоши навици.

Често човек се справя с отрицателното си отношение към живота с помощта на куп вредни навици – алкохол, цигари или нещо по-сериозно. Не се оставяйте да ви заблудят, че са ваши приятели. Изправете се в ожесточена битка не с тях, а с причините, които са ви довели до тях.

7. Живеете в спомени или в мечти.

Ако прекарвате прекалено много време в миналото или пък в кроене на планове за бъдещето, то със сигурност не сте щастливи в настоящето. Това ви потиска. Постарайте се да си внушите, че за да живеете пълноценно, трябва да умеете да се наслаждавате на мига днес и сега. Бъдещето така или иначе ще ви се случи, а миналото е безвъзвратно загубено.

8. Не „презареждате”.

Всеки човек има нужда да изпусне парата от време на време. Трябва да се презаредите. Тичайте в парка, ходете на фитнес, пътувайте, поплачете си, правете секс, слушайте музика, наспете се - изобщо открийте онова, което ви отпуска най-качествено.

9. Станали сте пленник на телефона си.

Ако животът ви се е пренесъл на мобилното устройство и ви вълнува повече колко лайка е събрала снимката ви в социалните мрежи, отколкото реална случка от ежедневието ви, то също имате проблем. Учените са установили, че хора, които прекарват повече от час на ден в социалните мрежи, са по-склонни към изпадане в депресивни състояния.

10. Обичате да си повтаряте: „От понеделник ще…”

Вредна фраза е тази! Първо, означава, че искате нещо да промените в живота си. Второ, отлагате го. Задайте си въпроса – наистина ли е толкова важно това, което искате да промените, и ако е така, защо го отлагате? Ако то е за добро и ще ви донесе ползи, защо не започне от днес, веднага? Не поставяйте щастието си на отложен старт. Живейте живота си сега!

Цветелина Велчева