Идеята, че може да разглезите бебе, като го носите на ръце, гушкате и целувате непрестанно, вече отдавна е отречена от учените. Ако продължите с удовлетворяването на всички нужди и в по-късна възраст обаче, почти е сигурно, че ще си отгледате разглезено хлапе.

Лесно е да забележим такова на детската площадка, но понякога се самозаблуждаваме и не можем да погледнем на собственото си дете с по-критичен поглед. Ето няколко признака, които ще ви подскажат, че вероятно отглеждате човек, който умишлено върти всички на пръста си:

1. Често се тръшка

Един от първите знаци, че имате разглезено дете, е честото тръшкане, ядосано крещене и откровено инатене - и вкъщи, и пред публика.

2. Никога не е доволно

Разглезените често изразяват недоволство, каквото и да имат. Ако видят нещо у някой друг, ще искат това, вместо онова, което вече имат.

3. Не иска да помага

Никое дете не изразява желание да чисти, но веднъж напуснало бебешката възраст, то би трябвало да прояви желание да помага с дребни неща, като събиране на играчки и подреждане на обувките си.

4. Опитва се да контролира възрастните

Разглезените деца често не правят разлика между тези на тяхната възраст и възрастните, като очакват всички да ги слушат през цялото време.

5. Често ви излага на публични места

Криза искам-еди-си-какво имат всички деца, но когато тя се повтаря често и на публични места с цел да привлече внимание, ситуацията излиза извън границите на изолирано събитие.

6. Не споделя нещата си

Споделянето е трудна концепция, с която малките трябва да се справят. Но след 4-ата година, детето би трябвало да желае да споделя играчки, храна и т.н. с приятели и връстници.

7. Трябва да му се молите

Родителят е авторитетна фигура и би трябвало да се слуша неговата воля. Не бива да молите хлапето да изпълни това, което сте му казали.

8. Игнорира ви

Никое дете не обича думата "не", но и не бива да ви игнорира, когато му я казвате.

Продължава на страницата на Новите родители