Човешкият мозък може да разгадава и най-комплексните проблеми. Именно поради тази причина учените го сравняват със суперкомпютър! Какво ще стане обаче, ако този ваш персонален компютър започва да издава личната ви информация на непознатите?

Днес ще ви представим няколко невероятни примера за това как вътрешните процеси на мозъка могат да разкрият и най-скъпоценните ни тайни – дори онези, за които не сме подозирали, че съществуват.

Източник: BrightSide

Gallery
Ако не можете да спрете да гледате някого, това означава, че…

изпитвате симпатия към този човек. Вашият мозък смята, че е изпуснал някой важен детайл от външния му/й вид.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако често губите спор...

...то най-вероятно вие сте изключително интелигентен човек. Имате склонност да анализирате цялата налична информация. По време на дебата вие постоянно се самооценявате и често осъзнавате, че аргументите ви се нуждаят от още доказателства. По-малко интелигентните хора не са способни на подобна самооценка, което ги прави по-уверени, докато защитават своите (погрешни) тези.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако сте прекалено чувствителни към критика…

Вие сте несигурен човек. По-чувствителни сте към лошите думи, отколкото към хвалбите, тъй като първите подчертават недостатъците ви. Когато някой говори негативни неща за вас, вашият мозък интерпретира това като нетипична ситуация, която представлява своеобразна заплаха. Съответно – откликва, произвеждайки хормона кортизол.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако имате нечетлив почерк…

Вашият мозък работи по-бързо от ръцете ви. Скоростта, с която мислите, ви пречи да отделяте ценно време в поддържането на прилежен почерк.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ако не можете да се отървете от лош навик…

Вие сте доста мързелива личност. Вашият мозък използва подобни навици, за да можете да си почивате и да работите с минимални усилия (като повтаряте добре заучени действия, вие ги усъвършенствате и пестите енергия). Следователно мозъкът се опитва да превърне тези действия в навици.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ако внезапно забравяте какво сте искали да направите или къде да отидете…

Подсъзнателно или не ви гложди някакъв проблем. Капацитетът на краткотрайната ни памет е наистина малък. Когато мозъкът ни опитва да се справи с няколко задачи наведнъж, често настъпват „бъгове“. При това положение едно парче информация измества изцяло друго.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ако бързате и не можете да откриете вещите, които търсите (въпреки че са пред очите ви)…

Очите ви са по-бързи от мислите. Мозъкът ви няма времето да обработи информацията, която получава от очите. Това може да се дължи на нервно напрежение, при което мозъкът се забавя при анализирането на визуалната информация.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако често сънувате неща, които сте правили през деня…

Прекарвате твърде много време, вършейки едни и същи неща. Мозъкът ви решава, че вие имате желанието да научите тази дейност и започва да обработва информацията, докато спите. По този начин той асимилира по-добре събитията от деня.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако не можете да се сетите нечие име, въпреки че разпознавате лицето му/й…

Очевидно вашата визуална памет е по-добра. Когато се срещате с даден човек за първи път, мозъкът ви се залива с нова информация. За да спести енергия, той се опитва да запамети най-лесните неща. В този случай – визуалните данни.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
​Ако ви става лошо, докато се намирате в превозни средства…

Тялото си мисли, че го отравят. Очите и мускулите ви "твърдят", че си почиват, но вестибуларният апарат възприема движенията. Мозъкът интерпретира тези противоречащи си данни като заплаха от отравяне и съответно - започва да ви се гади.

Снимка: Guliver / iStock