В своето мислене хората допускат редица грешки (когнитивни изкривявания), които предизвикват у тях негативни преживявания. Тези мисли често са автоматични и несъзнавани. Тук ще разгледаме някои от най-честите когнитивни изкривявания.

В дискусии и полемики винаги се призовава „здравият човешки разум“. Но можем ли изобщо да му се доверим? Разбира се, че не. И за това има недвусмислен виновник: мозъкът!

Безспорно човешкият мозък е истинско чудо на природата. Има само един недостатък – предназначен е да работи възможно най-ефикасно. Това неизменно води до системно изкривяване на възприятията, спомените и съжденията. Мисловните грешки следователно не са изключение, а правило! Ето няколко типични примера, които са едва ли не всекидневие.

 1.) Удачната покупка

Новият смартфон е по-лош от предишния във всяко отношение. Никакъв проблем! Нашият мозък ще открие достатъчно причини все пак да си го купим. Изтъкват се положителните страни, а евентуалните съмнения се потушават. В този случай марката и моделът са решаващи.

2.) Илюзия за контрол

Духаш в дланта си, преди да хвърлиш заровете, и се концентрираш върху желаната двойка цифри. Всеки го прави, макар да съзнава, че е безсмислено. Мозъкът ни дотолкова е настроен да упражнява контрол върху всекидневието, че трудно приема фактора случайност. Проява на този феномен е, когато например компютърът ни зацикли, а ние се опитваме да го мотивираме, като натискаме безразборно клавишите.