Йогата е дейност, която може да се практикува навсякъде, по всяко време и без специална екипировка. Освен това има безплатни видео уроци, които могат лесно да се намерят в интернет. Децата са гъвкави и възприемчиви, винаги готови за научаване на нещо ново. Затова йогата се оказва подходяща не само за възрастните, но и за малчуганите.

В днешно време повечето деца предпочитат компютрите, смартфоните и таблетите пред физическата активност. Но ползите от йогата не обхващат само тялото, те достигат до човешкия ум и дух. Ето 10 причини да насочите своето дете към този вид физическа активност:

1. Йогата не е състезателна

Страхотното при йогата е, че тя е за всяко тяло - всяка форма, всеки размер, всяка способност. Тази практика учи децата, че всеки човек е различен и това е съвсем в реда на нещата. Йогата е свързана с изследване и опознаване на нашите тела, а не със съревнования.

2. Учи на себеприемане

Йогата учи децата да приемат себе си точно такива, каквито са. Тя спомага за отстраняване на постоянното сравнение с другите, като им показва колко е важно да обичат и ценят своята личност. Това ще им помогне лесно да преминат през чувството на неувереност, характерно за тийнейджърските години.

3. Подтиква към по-здравословни навици

Колкото по-рано децата започнат да се занимават с физически дейности, толкова по-вероятно е да продължат с този навик и в бъдеще. Йогата не насърчава само физическото, но и психическото здраве, като и двете са тясно обвързани със здравословния начин на живот.

4. Учи на успокояващи техники

При йогата релаксът не е просто разрешен, той е гарантиран. Упражненията за дишане в тази практика научават малчуганите как да се отпуснат и да се справят по-лесно със стресовите ситуации, които са част от ежедневието. Вместо да плачат и да изпадат в истерии, те усвояват техники за фокусиране на ума и самоуспокояване.

5. Повишава решителността и постоянството

Йогата е наистина забавна, което е една от причините децата да обичат да я  практикуват и да продължават да го правят, дори когато срещат предизвикателства. Докато учат пози, които определено не се овладяват лесно, те изпитват силна амбиция, която ги кара да продължават да опитват докрай и да не спират без да са постигнали целта си.

6. Усъвършенства баланса и координацията

Йогата е дейност, свързана с баланс, с пози, създадени за насърчаване както на физическото, така и на психическото равновесие и стабилност. Дори в началото балансирането да е трудно за едно дете, след забавните опити по време на практиката, то ще започне да става все по-добро, а заедно с това ще се подобри и неговата координация.

7. Чрез йогата се добива концентрация

Ползите от йога насърчават децата да изчистят умовете си и да се съсредоточат върху задачата, независимо дали става дума за балансиране, огъване в определена посока и т. н. Способността за фокусиране и концентриране се оказва забележително полезна и в училище, което води до по-високи резултати, които определено удовлетворяват и родителите.

8. Повишава самочувствието и увереността

В практиката децата се научават да бъдат упорити и да се борят за постигане на целите си. Овладяването на позите в йога им дава чувство на увереност и повишава самочувствието им. Учителите могат да ги напътстват, но в крайна сметка от детето зависи дали ще вложи си цялата си енергия и време, за да успее.

Продължава на страницата на Новите родители