Планове, срокове, задачи. Целият този хаос на всекидневието влияе на нашия мозък. И за да понесем бясното темпо, трябва навреме да се погрижим за него. Как да го направим? Като използваме поне един от тези 10 метода и наградим мозъка си за тежкия труд.

Да подремнем през деня

Всички сме чували за ползите от следобедния сън. Той наистина е много важен. Това презареждане не само възстановява силите, но и активира дейността на мозъка, подобрява паметта и повишава настроението. Само 10-15 минути дрямка на ден са достатъчни, за да променят завинаги тежкия работен цикъл. След тях ще се върнете на работа, изпълнени с нови сили и идеи. Тези кратки дремки са използвани с голям успех от Маргарет Тачър и Уинстън Чърчил.

Малко творчество преди лягане

Тежък ден? Порисувайте малко, преди да си легнете вечер. Това ще помогне на мозъка ви не само да се отпусне, но и да активира творческите си способности, за което ще се радвате на следващия ден.

Не на мултитаскинга!

Ако се стремите към максимална продуктивност, товарете мозъка си само с една задача наведнъж. Само в такъв режим той може да работи най-ефективно. Как обаче да постигнем това в съвременните условия на работа? Отговорът е прост – съставяйте си планове за действие и пристъпвайте последователно към задачите. Така всъщност ще постигнете много повече, отколкото ако правите всичко наведнъж. И ще се уморите по-малко.

Живейте активно

Кардио упражненията са от голяма полза за мозъка. Тичането, ходенето и плуването не само стягат тялото, но и подсилват „мускулите” на мозъка и умствената дейност. Само 15-30 минути движение всеки ден (дори да е просто разходка) са истински еликсир за уморения мозък.

Не се отказвайте от химикалката и хартията

Благодарение на компютрите, смартфоните и другите джаджи повечето от нас все по-рядко взимат в ръка молив и хартия. Жалко! Защото изследвания показват, че използването на хартиен тефтер и химикалка активира мозъка, като подобрява работата и ефективността му.