Лято. Слънце. Море или планина. Жега, равносилна на мор, заради високите температури. И деца навън. Или вътре, но мрънкащи от поне час, че искат най-после да излязат.

Първо – в най-голямата жега нямате работа навън, дори това навън да е на плажа. И второ – когато сте навън (в правилните часове), задължително трябва да използвате слънцезащита.

Тя е важна не само по време на морската ваканция, но и високо в планината, на село и дори в града. Как обаче да изберете най-правилния за детето продукт и какво трябва да спазвате като условия, за да бъде той наистина ефикасен?

Ето 10-те най-важни неща за слънцезащитните продукти за деца, с които е добре да сте наясно, за да предпазите малчуганите качествено.

1. Какъв защитен фактор е необходим за децата

През цялото ранно детство, до около 6 години, трябва да се използва слънцезащитен продукт с много висок фактор (SPF50+). При по-големи деца и когато кожата вече е потъмняла, можете да преминете към среден (SPF30+), но в никакъв случай не използвайте по-ниските (SPF15 и надолу).

2. Ако детето вече има тен или сте на финала на ваканцията, нужна ли е слънцезащита

Категорично – да! Слънцезащитният продукт предпазва кожата не само от вредните UV лъчи, но и от дехидратация и загуба на естествената еластичност. Освен това я защитава и в дългосрочен план, намалявайки щетите от неправилното излагане на слънчевите лъчи.

3. От коя възраст трябва да се използва слънцезащита?

По принцип мястото на бебетата не е на плажа. Но ако се случи, малкото трябва да се държи на плътна сянка и да има нанесена подходяща за кожата му слънцезащита. По правило трябва да се избягват часовете между 11 и 17 часа, независимо от възрастта на децата. А за бебетата това е просто задължително.

4. Какво да правите, ако детето стои само под чадър

Това не изключва употребата на слънцезащитни продукти. Всъщност чадърът филтрира само част от слънчевите лъчи. Тези, които успяват да „преминат“, биха могли да представляват проблем за здравето на детето, причинявайки изгаряния и обриви.

5. Колко пъти да нанасяте лосиона или млякото, когато сте на плажа

Слънцезащитният продукт се нанася 20 минути преди излизане навън, след това на всеки 2 часа и винаги след влизане във водата, дори да е водоустойчив. И няма никакво значение дали е лосион, мляко, олио или крем.

6. Могат ли децата да ползват крема на мама и татко

При липса на специфични патологии, всеки продукт, който не е агресивен, и е за чувствителна кожа, освен това е тестван и строго сертифициран, би могъл да се използва за по-голямо дете. Но при най-малките и при кожни прояви трябва да се купуват и употребяват единствено специално предназначените за тази възраст продукти.

7. Защо някои лосиони оставят бели следи по кожата

Минералните слънцезащитни продукти обикновено оставят бяла патина върху кожата, която е защитна. С изключение обаче на специфични проблеми (обикновено се установяват след консултация с педиатъра), за предпочитане е да се използват лосиони с химичен защитен фактор, тъй като се нанасят по-лесно и се абсорбират по-бързо от кожата.

8. Спира ли слънцезащитата потъмняването на кожата

Не! Това е един от популярните митове, в който мнозина вярват, но няма научни доказателства за истинността му. Дори е точно обратното. Слънцезащитата хидратира и поддържа еластичността на кожата, което пречи на досадното „лющене“, по време на което „пада“ и тена. Малкото дете няма да се вълнува кой знае колко от тена, но за един тийнейджър може и да има значение. Затова обяснете добре този ефект.

Продължава на страницата на Новите родители