Най-ценните неща в живота са наистина всъщност безценни. Не можеш да им сложиш етикет с цена, защото не могат да се видят, но знаеш, ако ги има; усещаш, ако ги няма; и тогава никоя материална придобивка не може да ги замени.

Ето кои са най-ценните неща, които не можеш да купиш с пари:

1. Възпитание. Никой не може да ви продаде добри маниери и възпитание, ако не сте ги придобили още в първите години от живота си и не ги носите у себе си.

2. Морал. Ако нямате верни критерии за добро и зло, правилно и грешно, то няма да ги намерите в рафта в магазина. Моралът определя поведението ни в обществото и отношението ни към другите хора.

3. Уважение. Дано са ви научили да уважавате по-възрастните, да уважавате чуждото мнение, да уважавате и зачитате човешките права на всяко човешко същество

4. Характер. Да, характерът е също нещо, което се гради. Част от него е заложен у нас още с раждането, другата част я изграждаме през целия си живот, като се учим от грешките си и полагаме усилия да се усъвършенстваме.

5. Здрав разум. Не всеки може да се похвали със здрав разум. Това е умението да устоявате на изкушения, да не купувате излишни вещи, да взимате правилното решение във важните моменти.

6. Доверие. Изгубите ли веднъж доверието си към някого, трудно може да се възстанови. Болезнено е да се разочароваш от човек, на когото си имал доверие. Доверието се печели много трудно, но се губи много лесно.

7. Търпение. Търпението е благословия за онзи, който го притежава. Разбира се, да си търпелив, не означава да ти се качат на главата, а означава да проявиш повече търпимост към другите, като по този начин направиш услуга и на себе си.

8. Стил. Да притежавате класа и стил, е също нещо, което е или заложено у човека, или не съществува. Понякога може да се развие с годините, но непременно трябва да го носите у себе си. На добър вкус никой не може да ви научи.

9. Почтеност. Почтеност, доброта, съпричастност, състрадание, милост – все по-редки качества в днешно време. Ако имате хора в живота си, които ги притежават, пазете ги.

10. Щастие и любов. Щастието не се купува с пари. Любовта също. Ако някой си въобразява, че е купил нечия любов, то трябва да знае, че това се нарича заблуда и притежание, а не споделено щастие.

Ако имате тези неща в живота си, то вие сте богат човек!

Цветелина Велчева