Самотата е познато чувство на всеки човек. Не можем през цялото време да се чувстваме радостни, удовлетворени, щастливи. Има моменти на тъга, размисъл, самота. Ако самотата обаче ви тежи, ето какво може да ви помогне да се справите с нея:

1. Не се обвинявайте за нищо.

Самообвиненията само влошават нещата. Това не е градивно чувство, а може да изостри състоянието ви и от самота да прерасне в самосъжаление и дори депресия.

2. Потърсете помощ от верен приятел, който обаче не е човек.

Тук разполагате с различни възможности – от домашен любимец, до вкусна храна, приятна книга, любимо предаване по телевизията, кино, разходка. Направете това, което ви кара да се чувствате удовлетворени и щастливи – „наградете“ се с него и му се насладете.

3. Поговорете с близък приятел.

Стига да ви се говори, разбира се. Ако се чувствате самотни, най-доброто лекарство е да потърсите близък приятел, с когото да си побъбрите или да излезете. Дори онлайн общуването с него ще ви изтръгне от унилото и меланхолично състояние.

4. Направете нещо креативно, колкото и просто да е то.

Има прекрасни книги за оцветяване за възрастни, които успокояват. Ако можете, рисувайте. Ако имате друго хоби, отдайте му се. Това е отличен начин да насочите мислите си в друга посока и същевременно да постигнете вътрешна хармония.

5. Помогнете на някого в нужда.

Отличен начин да се разсеете от собствените си мисли и проблеми е, когато посветите вниманието си на друг – особено на човек, който се нуждае. Може да е съседът или далечен познат, може да е съвсем непознат човек в интернет – каузата винаги спасява.

6. Помислете си за някого, който също е самотен, и му изпратете положителна енергия.

Да мислите доброто на другите, е дарба и благословия. Бъдете изпълнени с благопожелание и добри мисли. Особено за хора, които знаете, че са самотни. Това ще ви помогне и да осъзнаете, че не сте единствени, които страдат и изпитват тъга.

7. Представете си любимо място или такова, на което си мечтаете да бъдете.

Някои хора го наричат „щастливо място“ (happy place). Всеки трябва да има такова. Налегнат ли ви печални мисли, „отивате“ на щастливото си място – спомен или мечта. Пренесете душата си там, където иска да бъде.

8. Отнесете се със самотата като със стар познайник, който се е отбил на гости.

Не се страхувайте от нея. Оставете я да поседи при вас, колкото иска, и после я изпратете. Не го превръщайте в „голяма работа“. Мислете за нея като за естествен спътник в живота.

9. Напомнете си, че животът не е постоянно веселба и че утре е нов ден.

Надеждата за нов ден, ново начало е винаги ободряваща. Никой не е в постоянно чувство на еуфория. Дори най-щастливият понякога е нещастен. Дори най-смелият понякога се страхува. Бъдете търпели и изчакайте да видите какво ще ви поднесе утрото. А вие не забравяйте да го посрещнете с усмивка и благодарност.

10. Пейте.

Пуснете си хубава музика и пейте. Почти невъзможно е да се чувствате самотни, когато пеете.

Самотата може да бъде наистина мъчителна. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да я приемете и да се справите с нея.

Цветелина Велчева по материали от Psychology Today