Освен ако не сте от малкото късметлии, които са спечелили от милиони от лотарията или са наследили огромни имения, то ще трябва да изградите сами своето благосъстояние. Това е трудна задача, като се има предвид значителния ръст на разходите за живот и растящите дългове, пише в анализ на Enterpreneur.

Обаче ако развиете тези 10 навика, ще успеете в крайна сметка да увеличите финансовия си растеж:

Определете целите – сложете ясни граници – колко искате да имате в банковата сметка, какъв начин на живот искате да водите и на каква възраст очаквате да постигнете това. Колкото по-конкретни са целите ви, толкова по-голяма възможността да ги осъществите реално. След това трябва да определите в периода на постигане на така определените цели, на интервали ще са основните междинни постижения, към които ще се стремите. Запишете всичко това и не забравяйте да следите стриктно този план.

Живейте според доходите си – това не означава да се стискате или да се превърнете в скръндза и да пропускате най-приятните преживявания в живота. По-скоро това значи да харчите по-малко или равно на сумата, която имате като доход месечно. По този начин се избягва риска да задлъжнеете. Така ще създадете основите на стабилно финансово бъдеще. Това обаче изисква дисциплина. Освен липсата на дългове други ползи на тази стъпка са: липса на тревожност, имате повече свобода и финансова стабилност. Ето как да изпълним тази препоръка:

- Следвайте правилото 50/30/20 – харчите 50% за основни разходи, 30% за някакви глезотии, а 20% вкарвате в спестовната си сметка.

- Тези 20% трябва да бъдат преместени от разплащателна в спестовна сметка веднага след като получите дохода си. Така няма да се изкушавате да ги харчите.

- Предоговорете кредитите си – обединете всички задължения по кредитна карта в един потребителски заем, който ще погасите много по-евтино и с по-добър план

- Прекратете всички излишни абонаменти – например за фитнеса, в който ходите толкова рядко, особено лятото, когато може да се спортува на открито

- Не се състезавайте със съседите – да, Петкови от горния етаж си купиха нова кола, но може би тя е финансирана с кредит на висока лихва

- Изчаквайте разпродажбите – няма нужда да купите веднага тази нова чанта, след като след 2 месеца тя ще е с 30% по-евтина

Създайте си стабилен резервен фонд – винаги трябва да имате кеш за спешни случаи. Тази сутрин колата ви не пали, а точно днес трябва да свършите работа извън града? С парите от резервния фонд без да се замисляте ще си купите нов акумулатор. В противен случай трябва да използвате кредитната си карта и да платите и лихва по този непредвиден разход. Резервният бюджет трябва да е между 3 и 6 ваши месечни заплати, за да покрива и други спешни разходи - като внезапна липса на работа примерно. Но и 300 лв. са по-добре от нищо и пак ще стигнат за нов акумулатор.

Използвайте кредитите стратегически – повечето финансови консултанти съветват да избягвате вземането на кредити. Но това не важи за всички случаи. Когато правите голяма сделка – за кола или жилище – кредитът е по-доброто решение, защото не чакате да спестите въпросната сума. Проверявайте внимателно всички условия и детайли по погасителния план. Кредити си струва да се вземат и за образование – още повече че сега държавата гарантира студентските заеми в България и те се отпускат при много добри условия. А инвестицията в образование е сред най-ценните, които може да направите през целия си живот, така поне смята най-великият трейдър на всички времена Уорън Бъфет.