10 навика, които да вземем от баба си

26 май 2019 г., 19:33
35972

Shutterstock

Желаете да опростите живота си, да спестите малко пари, да повишите вашето здраве и да помогнете на планетата? Ако е така, то тези тествани от баба ви навици са точно за вас.

Някои от нас романтизират миналото, някои от нас го отричат напълно - но така или иначе, има някои мъдрости, придобити от поколения, които не са засегнати от консуматорството и лудото темпо на дигиталния свят. Да, говорим за "ерата на баба ви." Известна с богатството си на практически решения, изчистен начин на живот и здрав разум. А ето и някои от любимите ни бабешки навици, които са твърде ценни, за да бъдат загубени:

1. Разходка

Много от вас може би знаят това, но за останалата част ще кажем, че е добре да помнят: ходенето е фантастично за тялото и душата! Ако имате възможност да се разхождате, изпълнявайки вашите ежедневни задачи, правете го. Ако живеете в район, който изисква шофиране, възобновете традицията на баба си - разходка след вечеря. Ползите за здравето от само 40 минути ходене на ден са впечатляващи: от намаляване на риска от инсулт, диабет и рак на гърдата до подобряването на сексуалния ви живот и спестяването на пари в салона. Винаги, когато имате възможност да ходите пеша до някъде, възползвайте се.

2. Готвене

Разбира се, че то влиза в списъка. Това е едно от основните правила в дома на баба ви. Дори и да се прибирате у дома късно от работа или не знаете как се готви или редица други причини, ние ви препоръчваме да дадете шанс на това правило. Не е нужно да бъде трудоемко, по-евтино е, като цяло е по-здравословно (можете да контролирате съставките), може да е изключително релаксиращо и приятно, има по-добър вкус, а това да поднесете на близките си нещо, сготвено от вас дарява вас - готвача - с дълбоко удоволствие.

3. Отглеждане на градина

И от това, което имаме предвид може да е двор с цветя и зеленчуци, а може да е саксия с босилек на перваза на прозореца. Размерът няма значение, същността е в това да се грижите за нещо в почвата, да го отглеждате, докато не е готово за откъсване, изяждане, изпиване на чай, използвано като прясна подправка или поставено във ваза на масата. Междувременно ще спестите пари, наслаждавайки се на терапевтично хоби, ще имате нещо естествено за консумиране, но дори само да му се полюбувате е достатъчно.

4. Не яжте фалшиви неща

Тук ще прескочим няколко поколения баби и ще цитираме писателя Майкъл Полън, който пише за храната: "Не яжте нищо, което пра-пра-пра баба ви не би разпознала като храна."

5. Пишете писма

Не имейли, не текстови съобщения, а такива с ръкописни букви, писалка и канцеларски материали, които да сложите в плик и да пуснете в пощенската кутия.

6. Използвайте естествени средства

Хипотетична ситуация: Ако дядо ви има кашлица по средата на нощта, дали баба ви ще стане, ще се облече и ще кара до денонощната аптека, за да купи лекарство? Не. Тя ще стане и даде дядо ви малко мед (в действителност, изследвания показват, че медът е по-ефективен при лечение на кашлица от сироп за кашлица!). Защо просто не отворите шкафа или отскочите до градината и не си забъркате някой илач с природни средства?

7. Обърнете внимание на дрехите си, зашивайте ги, когато е необходимо

Може би баба ви всъщност не кърпи чорапи, но със сигурност нещо поправя по дрехите си. В нашата разточителна култура толкова много неща изхвърляме при първите признаци на износване или разкъсване и това е тъжно. И скъпо. И просто погрешно! Пол Дилинджър, ръководител на глобален иновационен продукт на компанията Levi’s, ни съветва да третираме нашите дрехи като цветя и има право. С грижа към тях, дрехите ни ще издържат много по-дълго и ще ни се "отблагодаряват". И ако те са вече износени, не се страхувайте от игла и конец или да ги превърнете в нещо друго.

8. Използвайте вашите вещи докрай

Разбира се, стиловете са се менили по-рядко и нещата са издържали по-дълго назад във времето, когато нашите баби са обзавеждали дома си, но все пак. Дали баба ви би ли изхвърлила идеално здравия бял хладилник, просто за да го замени с по-модерен от неръждаема стомана? Тя дори не би помислила за това, а дали вие трябва? Използвайте вашите вещи, докато са годни, а след това се опитвайте да променяте предназначението им или да ги рециклирате. Така ще спестявате, докато опазвате околната среда!

По същия начин, прилагайте навика и с храната, трансформирайки остатъците от храна в нещо сготвено.

9. Изключвайте някои уреди

Благодарни сме, че прането вече не изисква легени, но това не означава, че трябва да се разчита непрекъснато на нашите уреди. Използването им изисква разходи, но също така използва енергия, която увеличава въглеродния отпечатък. Защо не започнете с изключването на сушилнята и климатика понякога.

10. Почиствайте дома си с неща, които можете да ядете

Мъдрите баби не посягат към силно токсични продукти като тези за почистване на фурна, препарати за тоалетна чиния или неща със синтетичен аромат, които в крайна сметка предизвикват дразнене на дихателните пътища и главоболие. Не, те се отправят към кухнята и се въоръжават със содата и оцета.

Тези домашни средства за почистване са по-евтини, по-безопасни и по-добри за околната среда. А също така чистят ефективно!

Слушайте баба си, тя знае най-добре!

Източник: framar.bg

Ключови думи:
Коментари