Когато сме под стрес, независимо колко позитивни намерения имаме, не можем да бъдем добри в нищо – нито в работата с колегите, нито вкъщи - като съпрузи, сестри, нито като майки. Или татковци.

Всички твърдят, че днес стресът е неизбежен и животът прелива от него, но това е въпрос на дефиниция - ако за някого наистина е стрес, то за друг е мотивация за действие. Той се определя от нашето отношение и реакции. А като родители сме отговорни да управляваме своя стрес - има ценни стратегии, от които да се възползваме. Нали искаме децата да получават най-доброто от нас или това, което е останало от нас?

1. Осъзнатото дишане променя живота

Закъснявате за среща? Дишайте! Детето току-що е пуснало играчката си в тоалетната? Дишайте! Дишайте спокойно и дълбоко, колкото пъти се сетите през целия ден. Научете се да дишате осъзнато. При дълбоко вдишване поемате повече кислород и така се намаляват хормоните на стреса, които циркулират в тялото. Това е все едно сте натиснали бутона „пауза“. 

Залепете си бележки „Дишай!“ навсякъде в къщата и колата - щом видите някоя, вдишайте дълбоко 3 пъти.

2. Намалете ангажиментите си – възможно е!

Прeкомерната заетост увеличава стреса – знаете много добре и това, че зависи от вас, че имате избор. Децата се нуждаят от внимание, затова нека взаимоотношенията с тях са ваш приоритет. Пролетното почистване или някое друго „много важно и належащо“ задължение може да почака още малко време.

За вечеря, вместо сложно приготвени ястия, сервирайте варени яйца и сурови моркови - много полезна храна между другото. Децата се нуждаят много повече от вашето присъствие и добро настроение, отколкото от вашите кулинарни умения.

3. Спете повече

Спането е страхотно средство за намаляване на стреса. По време на сън тялото се лекува и биохимичният баланс се подобрява. Сънят невинаги е под ваш контрол, затова понякога е трудно. Но трябва да спите повече, дори, ако се налага да си лягате, когато и децата лягат да спят.

Просто го направете! Ако успеете да го направите даже само ден-два в седмицата, ще се почувствате много по-добре.

4. Движете се

Физическата активност е третата най-добра практика за намаляване на стреса след дълбокото дишане и спането. 20 минути тичане или гимнастика всеки ден ще намалят нивата на кортизола и ще се почувствате свежи.

Ако не можете да стигнете до фитнеса, просто танцувайте с децата – релаксиращо е и здравословно.

5. Позволете на детето да се отпусне

Не бива да се стресирате от всяка грешчица, което е допуснало детето – то също е подвластно на стреса. Малкото се опитва по най-добрия за него начин да ви каже, че се нуждае от вашата любов и разбиране. Прегърнете го нежно, говорете му с любов и това ще излекува стреса и на двама ви. В дните, когато сте силно разстроени и готови да скубете косите си, спомнете си момента, когато за пръв път държахте  в ръцете си своето бебе и колко щастливи бяхте в този момент.

Продължава на страниците на Новите родители.