Самотата убива. Не само причинява емоционална болка, но задейства секрецията на хормони на стреса, които с времето увреждат здравето ни.

Продължителната самота се класира сред най-рисковите фактори за смъртност, наред с пушенето. И докато повечето хора признават нуждата от любов и подкрепа при децата, много хора отказват да я признаят при порасналите зрели хора. Ние търсим начини да преодолеем тази „нужда от близост“, както я определя психоаналитикът Фрида Фром-Райхман, но те не работят. Нуждата от други хора е като нуждата от храна. Отречете я и ще страдате. Природата ни е програмирала да търсим свързаност, награждавайки онези, които я имат, с щастие и дълголетие, и потискайки психиката и имунната система на тези, които не го правят.

За жалост, ние се изолираме все повече и повече. Проучване от 2010 г. обхващащо 3012 души на възраст над 45 години установява, че 35% споделят, че чувстват самота. Но проблемът е дори по-обширен от това, което данните сочат. Защото западната култура поощрява независимостта, има елемент на срам в това да разкриеш първичната нужда да бъдеш видян и разбран. Някои хора се преструват, че са добре свързани - „графикът ми е запълнен“, казва младежът, който не спира да публикува селфита. Много възрастни се преструват, че са преодолели този „примитивен“ емоционален етап и карат останали от нас да се чувстват дефектни или недостатъчни.

Има и други начини да се избегне болезнената и неудобна истина за самотата – с наркотици, легални и нелегални, или с други повърхностни развлечения като безсмислената консумация, порното, непрестанната работа и безкрайното забавление.

Бягството от реалността не е решение, а временна лепенка върху рана, която само се задълбочава, когато се остави без внимание. Може да не се чувстваме самотни, когато сме пияни или зомбирани пред екрана, но продължаваме да бъдем. Празнотата се задълбочава, докато губим волята си да се борим и способността да чувстваме емпатия.

Какво можем да направим? Няколко неща.

1. Освободете се от страха от другите, ако трябва, с помощта на терапия.

2. Научете се как да се свързвате с хората, като си позволите да говорите с другите за автентични преживявания, дори да нарушавате социалните условности и да изглеждате леко смахнати. Вие избирате с кого да бъдете откровени, но с всички можете да бъдете искрени.

3. Четете за връзките между хората, защо са толкова важни и как се отразяват върху психичното ни здраве.

4. Включете се в група – било то спортна, творческа или друга духовна общност, която чувствате близка до себе си.

5. Ако сте теисти, говорете с Бог. Невронауката не прави разлика между разговора с човек и разговора с Бог. Ако сте атеисти или агностици, излейте сърцето си в океана на съществуването, или в дневник.

6. Вземете си домашен любимец. Грижата за него и взаимната привързаност облекчават „жаждата за близост“.

7. Приемете, че имате нужда от хора. Хората имат нужда от хора и в това няма нищо незряло или невротично.

8. Приемете, че понякога е неизбежно да се чувствате самотни. Не се срамувайте от това.

9. Спрете да разсейвате самотата си с консумация, работа и интернет. Тези неща може да са хубави с мярка, но ако пречат да търсите и да се свържете с партньор или да създадете други значими връзки, просто ги намалете. Да се чувстваш самотен може да е тежко, но поне мотивира да потърсиш решение.

10. Практикувайте състрадание. Когато се чувствате самотни, прегърнете се и се погрижете за себе си. Когато друг човек се чувства самотен, прегърнете го и вижте дали можете да помогнете. Не забравяйте, че това чувство е общо за всички.

По материал на Psychology Today