Умението да възприемаме, контролираме и оценяваме емоциите, в себе си и другите, и да използваме информацията, която ни дават, по подходящ начин – в това се състои емоционалната интелигентност , за която всички в последно време говорят.

Тя може да се усъвършенства. Всичко започва с умението да се вслушвате в собствените си чувства. Макар че не винаги е лесно, способността да „чуваме“ емоциите си е първата стъпка.

Ето 10 начина, които ще ви помогнат да усъвършенствате емоционалната си интелигентност:

1. Не се отклонявайте. Ако чувствата са неудобни, често искаме да ги избегнем, като сами се прекъсваме или разсейваме. Поне два пъти на ден седнете и се запитайте: „Как се чувствам?“ Може да отнеме малко време докато чувствата излязат наяве. Позволете си този малък период от време, без да го прекъсвате.

2. Не бързайте да „редактирате“ чувствата си. Опитайте се да не отхвърляте нищо, преди да имате възможност да го обмислите. Здравите емоции често се качват и спадат като вълна, достигат своя връх, и избледняват естествено. Целта ви е да не пресичате вълната, преди да стигне своя връх.

3. Търсете връзката между сегашната емоция и предишни пъти, когато сте се чувствали така. Когато възникне трудно чувство, запитайте се: „Кога по-рано съм изпитвал/а това усещане?“ Това може да ви помогне да осъзнаете дали текущото ви емоционално състояние е отражение на настоящата ситуация, или на нещо от миналото.

4. Свържете чувствата с мислите. Когато усетите нещо, което ви се струва необичайно, винаги е полезно да си зададете въпроса: „Какво мисля за това?“ Често пъти, едно от нашите чувства противоречи на другите. Това е нормално. Да изслушваш чувствата си е като да изслушваш всички свидетели в съда. Само познавайки всички доказателства, можете да отсъдите правилно.

5. Слушайте тялото си. Възел в стомаха, докато шофирате за работа, може да е знак, че работата ви е източник на стрес. Трепването на сърцето, докато чакате момиче, с което излизате отскоро, може да бъде знак, че това е „нещо истинско“. Вслушването в тези усещания съответно чувствата, които те сигнализират, ще ви позволи да се обработите информацията със силата на разума си.