"Опитвам се, всъщност, доста се старая да не крещя на децата. Но понякога не мога да се въздържа. Избухвам и след това се чувствам много виновна. Знам, че причината не е това, което правят децата. Причината е в мен. Особено, когато денят ми е бил наистина тежък.

Дали наистина мога да спра да им викам? Каква е тайната?"

Съчувствието е ключ към спокойствието

Съчувствате на най-близките, на децата, но започнете да съчувствате на себе си. Не можете да сте емоционално щедри, когато сте под стрес и усещате празнота, когато чувствате, че не сте достатъчно добри. Когато напрежението е по-малко, вие ще мислите по-добре и ще може да реагирате по-спокойно, каквото и да направят децата. Без крясъци!

Така, когато почувствате раздразнение, не се обвинявайте и не се срамувайте. Това е част от човешката природа. Всички имаме трудни дни. Представете себе си като мигаща червена светлина на таблото на автомобила. Какво да направите, когато я видите:

- Удвойте усилията се да контролирате поведението на децата, дори от това да ви заболи главата;

- Издърпайте кабела, така че червената светлина да престане да мига и изпийте едно „питие“ - за да преглътнете тревожните усещания, които ви разболяват и за да се успокоите;

- Кажете „Благодаря!“ за сигнала и използвайте възможността да помислите какво трябва да направите в този момент, за да се почувствате добре и да бъдете благосклонни към своите деца. Това раздразнение, което сте почувствали, е сигнал, че е време незабавно да се погрижите за себе си.

Как се изключва червената лампа

Вижте целия текст на Новите родители.