По-миналата Коледа блогърът Марк прекарал празника заедно със съпругата си Ейнджъл при родителите й в Южна Флорида. Двамата отседнали в малък хотел близо до къщата им и нощували там. В хотела се запознали случайно с голямо шестчленно семейство. То си почивало край елхата във фоайето и изглеждало много щастливо. Децата и родителите си разказвали истории и се смеели постоянно, пише Мениджър Нюз.

Марк, който отдавна пише в блога си за щастието и изкуството да живеем така, че да се чувстваме добре, се запознал със семейството. Той и съпругата му попитали майката откъде са, а тя отговорила „О, ние сме от тук! Къщата ни изгоря до основи преди дни, но по чудо всички сме живи и здрави. Това прави тази Коледа за нас много, много весела!”.

„Оптимистичната гледна точка на семейството ме накара да се усмихна”, разказва Марк. „Тя ми припомни, че най-щастливите ни моменти в живота се случват, когато най-накрая сме се сдобили с куража да се освободим от влиянието на това, което не можем да променим. И когато животът ни дава всички причини да сме негативни, трябва да мислим за едната добра причина да сме положителни, защото винаги има нещо, за което си заслужава да се усмихваме”, допълва той.

Марк пише, че хората постоянно търсят щастието на погрешни места и това ги прави нещастни. Ето кои са тези места, според него:

1. В заблудата за съществуването на лесен живот. Животът е труден, но ние сме силни. Болезнените събития ни правят още по-силни. Грешките – по-мъдри. Понякога трябва да минем през най-лошото, за да израснем, припомня Марк. Трябва да приемем, че лошото се е случило, и да излезем от него с поглед напред. Само така ще разберем от какво наистина се нуждаем и какво искаме.

2. В минало, което вече го няма. Всеки от нас се променя. Вселената се променя и това е неконтролируем процес. Само защото нещо в миналото е било много хубаво за нас самите, не означава, че то все още е такова. То може да е връзка, работа, дом, навик. Да се откажеш от нещо невинаги означава, че си слаб. Може да значи, че си достатъчно умен да гледаш напред към новото.

3. В бъдеще, което не е гарантирано. Често използваме мислите си, за да се освобождаваме от действителност, в която реално оставаме, а само избягваме по въображаем начин. Някои хора, които го правят твърде дълго, накрая откриват, че са минали години, а те са в същото положение, мечтаейки ли, мечтаейки… „Бъдещето зависи от това, което направиш днес”, е казал Махатма Ганди.

4. В оправдания, с които отлагаме. Винаги в живота късметът се случва, когато подготовката срещне правилната възможност. А възможността е танцьор, който избира само тези, които са вече на дансинга. Не другите, седнали да гледат отстрани.